Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi TT clubsport turbo med 600 hästkrafter!

Audi slår på stort till årets GTI-träff i Wörthersee med många olika modeller. Tuffast av dem alla är Audi TT clubsport turbo concept som med elektriskt biturbo når upp till 600 hästkrafter.

https://youtu.be/tHjk5L4-57U

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Varje år i Wörthersee får vi se häftiga konceptbilar med intressant teknik som ibland letar sig fram till framtida produktionsbilar. Bland årets bilar på den populära GTI-träffen kommer vi i helgen att hitta Audi TT clubsport turbo concept, kanske den mest iögonfallande bilen av alla som ställs ut i det vackra landskapet vid sjön Wörthersee.

Audi 90 quattro IMSA GTO

Först och främst har Audi slagit in TT:n med ett bodykit som är tänkt att låta våra tankar föras över till 1989 års Audi 90 quattro IMSA GTO (se bild här intill). Rejäla luftinsläpp i fronten med fyra vertikala LED-slingor, luftintag vid bakre hjulhusen och en massiv bakvinge. Bland annat vingen är i kolfiberarmerad plast.

Men det är under det feta bodykitet som det mest intressanta sitter. Här finns Audis femcylindriga TFSI-maskin på 2,5 liter. Den är överladdad med hjälp av en elektrifierad biturbo som enligt Audi själva vida överstiger fördelarna hos en elektrisk kompressor. Den arbetar nämligen betydligt snabbare och helt utan fördröjning. Turbon får sin kraft från ett 48-volts litiumjonbatteri som är placerat i bagageutrymmet. Batteriet förser även övriga elektriska komponenter med kraft tack vare en DC/DC-omvandlare som får ner spänningen till 12 volt.

600 hästkrafter och över 600 newtonmeter plockas ut ur systemet. När alla fyra hjulen har grepp (quattro) och de sex manuella växlarna petas i på bästa sätt går 0-100 km/h på 3,6 sekunder och toppfarten anges till 310 km/h.

Audi TT clubsport quattro concept rullar på 20x9,5 tum stora fälgar som är skodda med 275/30-däck. Bakom hjulen gömmer sig kolfiberkeramiska bromskivor runt om. Fram mäter de 370 millimeter i diameter.

TT clubsport quattro concept väger in på 1 396 kg.