Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi TT får fyra dörrar – coupén försvinner

Enligt uppgift ska Audi nu ha gett grönt ljus till en fyrdörrarsversion av nästa generation TT, och den sägs ersätta tvådörrarscoupén som finns i dag.

Audi TT fyller i år 20 år. När den kom 1998 blev den nästan omgående en ikon. Dagens generation är tredje TT:n, den kom 2014, men har på senare år haft allt svårare att hävda sig på marknaden. Av denna anledning har Audi-ledningen börjat titta efter alternativa vägar för den en gång så populära coupémodellen som under alla år även har sålts i ett roadsterutförande.

Enligt Auto Express ska företagets ledning ha gett klartecken till att ta fram nästa generation TT i ett fyrdörrarsutförande, en modell som i så fall ska fungera som en direkt ersättare till dagens tvådörrarscoupé.

Den brittiska biltidningen spekulerar i att fyrdörrarsmodellen blir ungefär tre decimeter längre än dagens TT, det vill säga ungefär 4,5 meter lång, för att kunna erbjuda två bakre sidodörrar.

Vidare skriver de att den väntas byggas på en uppdaterad variant av MQB-plattformen och att TT kommer att erbjudas med elektrifierade samt konventionella drivlinor.

Två dörrar och en baklucka. Snart ett minne blott...

Hur det blir med cabrioletversionen återstår att se, men förmodligen får den stryka på foten.

På bilsalongen i Paris hösten 2014 visade Audi upp konceptbilen TT Sportback Concept som var just en fyrdörrars-TT baserad på dagens generation. Den blev aldrig verklighet då responsen för modellen var svag men framför allt för att dieselgate slog till mot Volkswagen-koncernen med full kraft ett knappt år senare.