Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi TT quattro sportAudi TT quattro sportAudi TT quattro sport
Audi TT quattro sport

Audi TT quattro sport överraskar i Genève

Att Audi skulle visa en ny generation TT i Genève var väntat. Desto mer överraskande är den extrema konceptbilen TT sport quattro med sina 420 hk och 450 Nm.

Ni som har sett Hans Hedbergs rapport från Genèvesalongen vet att nya Audi TT är en av de största publikdragarna på den nu pågående bilsalongen men intill TT står en annan bil som även den höjer mångas ögonbryn.

 Audi nöjer sig inte med att visa nya TT utan ställer även ut TT quattro sport concept som kort sagt är en förhandstitt på hur en kommande TT RS kommer att se ut och fungera. Konceptbilen har minst sagt generösa luftintag i fronten och en stor vinge på bakluckan. Skärmbreddarna gör bilen sex centimeter bredare än vanliga TT. Namnet avslöjar att alla fyra hjul arbetar för att driva bilen framåt och de får kraft från samma 2,0 TFSI-motor som i TTS. Audis motoringenjörer har dock lyckats pressa ur 420 hästkrafter och 450 newtonmeter ur den fyrcylindriga motorn.

 Konceptbilen väger 1 344 kilo, vilket ger ett vikt/effektförhållande på 3,2 kilo per hästkraft. 0-100 km/h ska gå på 3,7 sekunder. Konceptbilens effektuttag är ett rejält hopp upp från utgående TT RS som ”bara” har 340 hästkrafter eller 360 i Plus-utförande.