Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi TT Sportback Concept officiell

Den som trodde att Audi nöjer sig med coupé- och cabkaross på TT hade fel. Nu visas TT Sportback Concept med fyra sittplatser, fyra dörrar och en rejäl baklucka.

Nu är bilsalongen i Paris igång. På traditionsenligt vis smygstartar VW-koncernen salongen med en egen kväll där man rycker skynket av alla sina nyheter innan de körs ut på mässgolvet. En av nyheterna är Audi TT Sportback Concept, och det är precis vad det låter som – en Audi TT med bakdörrar.

Precis som coupén A5, och BMW 4- och 6-serie också för den delen, ser det ut som att TT kommer att förvandlas till en så kallad fyrdörrarscoupé och får namntillägget Sportback. Bilen som visas i Paris är ett koncept och utvecklingschefen Ulrich Hackenberg presenterar den som en potentiell framtida medlem i TT-familjen men vi vågar nog säga att TT Sportback redan är spikad för serieproduktion och kommer att dyka upp inom kort. Den känns i alla fall betydligt mer rimlig som produktionsbil än TT Offroad Concept.

Sportback-behandlingen av TT innebär att den blir 29 centimeter längre, 6 centimeter bredare, 3 centimeter lägre och får 12 centimeter längre axelavstånd än TT Coupé och Roadster. Den extra längden kommer baksätespassagerarna till del, i stället för nödsätet i vanliga TT har Sportback-modellen två riktiga stolar åtskiljda av ett brett mittarmstöd. Bakom dem finns ett bagageutrymme som inte ser ut att vara så mycket större än i en vanlig TT.

Konceptbilen drivs av en 400-hästarsvariant av Audis välanvända 2,0 TFSI-motor vars kraft skickas via en sexväxlad DSG-låda till alla fyra hjul. 0-100 km/h ska gå på 3,9 sekunder.

Som synes är TT Sportback inte rent av en förlängd TT, den har fått några små designmässiga egenheter. Största skillnaden ses där bak där TT Sportback har fått helt nya bakljus och ny stötfångare. Men även framtill finns nyheter. Single Frame-grillen är plattare och bredare och luftintagen i stötfångaren har en annan skärning. Konceptbilen är dessutom utrustad med laserdioder som fungerar som helljus. På förarplats är dock Sportback-konceptet i stort sett identisk med en vanlig TT.