Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi utmanar Tesla Model X – med konceptet C-BEV

Snart ska inte Tesla få härja fritt på premium-elbilsmarknaden, Audi är på gång med en utmanare till Model X. Konceptbilen går under namnet C-BEV och ska visas i Frankfurt.

Vi har skrivit tidigare om att Audi har påbörjat ett arbete med att ta fram en konkurrent till Tesla Model X – suvmodellen som kommer bli företagets andra volymmodell efter Model S, och som ska lanseras sent i år eller (mer troligt) tidigt nästa år. Audis utmanare, som troligen kommer att få namnet Q6, blir likt Model X en crossoversuv och helt eldriven.

Nu meddelar Audi att man kommer att visa en konceptbil på Frankfurtsalongen senare i år, och redan nu har datorrenderade bilder börjat spridas i media på hur konceptet ser (eller kan se) ut. Kanske är det läckta bilder från Audi själva? Konceptbilen, som går under det interna namnet C-BEV, ska i alla fall förevisa just Audis Tesla Model X-utmanare Q6.

Enligt vad rykten gör gällande ska Q6 få en motoreffekt på över 500 hästkrafter, samtidigt som batteriet ska ge bilen en räckvidd på 50 mil. Grunden kommer vara den nya så kallade MLB-plattformen, som även nya Q7 tillika kommande A8, A7 och A6, baseras på.

Källor inom Audi gör gällande att tekniken i konceptbilen C-BEV ska delas med senaste versionen av Audi R8 e-tron. Till skillnad från R8 ska dock C-BEV vara försedd med tre elmotorer (inte bara två), förutom en vid vardera bakhjul ska även en centralt monterad elmotor bidra till framdrivningen.