Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lamborghini Urus
Lamborghini Urus
Lamborghini Urus
Lamborghini Urus Foto: Jackson Lowen

Audi-V8 och låg vikt i Lamborghinis suv

Lamborghinis suv Urus, som visades som koncept i Beijing förra månaden, måste bli den bästa och lättaste bilen i segmentet. En Lamborghini-chef avslöjar lite om kommande suven som sannolikt får V8 och tidigast kommer om fem år.

Det är Automotive News som har haft en liten pratstund med Lamborghinis forsknings- och utvecklingschef Maurizio Reggiani och därigenom fått reda på lite godsaker om kommande suven. Att det blir en suv kan vi nästan med säkerhet säga att det blir. Lamborghini vill haka på succén med Porsche Cayenne och vill samtidigt inte stå handfallna när Maserati och Bentley snart kommer med sina alternativ. Det enda som saknas är klartecken till produktion från Audi, som ju äger Lamborghini sedan 14 år tillbaka.

 – Vi tror att suv-segmentet är det rätta. Det har den största tillväxtpotentialen och är mest känsloladdat, säger Stephan Winkelmann, Lamborghinis välkände vd.

 Men för att göra Audi-cheferna nöjda har Lamborghini fått ett antal villkor som måste uppfyllas. Däribland att suven måste bli bäst i klassen men också att den måste vara lättare än alla andra konkurrenter. På så vis hoppas man kunna ha en årsproduktion på 3000 suvar från och med 2017 då modellen är aktuell – som tidigast. Siffran är rätt kaxig med tanke på att Lamborghini sålde omkring 1600 bilar – Gallardo och Aventador – förra året. I hela världen!

 Plattformen som Lamborghinis suv ska baseras på är Volkswagen-gruppens PL73 som inte bara ska stå till grund för italienaren utan också kommer att underbygga nästa generation Audi Q7, Porsche Cayenne och Volkswagen Touareg, samt också Bentleys kommande suv som nyligen visades upp som konceptbilen EXP 9 F och som blev rejält utskälld för sina former.

 Maurizio Reggiani säger att det blir en utmaning att nå målet med låg vikt med tanke på att plattformen är en konstruktion baserad på främst stål.

 – Vi måste tänka utanför boxen, säger han och siktar på en vikt på absolut max två ton vilket skulle göra italienarnas suv ett par hundra kilo lättare än konkurrenterna.

 En lättviktsdetalj som sågs på konceptbilen Urus förra månaden är den T-formade kolfibersmidda kompositstruktur som sträcker sig från kardantunneln centralt till hjulupphängningen bak.

 – Det är en lösning som ger oss hög vridstyvhet utan att vi lägger på extra vikt, säger Maurizio Reggiani som också flaggar för mycket plast, kolfiber och magnesium både interiört och exteriört.

 Han säger att inget har bestämts vad gäller motorn men att en het kandidat är en direktinsprutad V8 med dubbelturbo.

 – En bil som den här måste ha enormt vrid på låga varv framför mycket effekt på höga varv, därför ser vi en dubbelturbo-V8 som intressant.

 En bra motor som grund finns redan inom koncernen, nämligen V8:an på 4,2 liter och 450 hästkrafter som sitter i bland annat Audi RS4 och RS5. Men tro för allt i världen inte att Lamborghini nöjer sig med 450 hästar. Tänk dig i stället 600 eller däromkring.

 En annan fördel som Maurizio Reggiani lägger fram med en V8 i stället för en V10-motor är storleken. V10:an är längre och blir därmed svårare att placera bakom främre hjulaxeln. Därför är en V8-motor att föredra sett ur vikt- och balanssynvinkel.

 Att Lamborghini ser ut att vilja bygga en form av uppföljare till 1980-talets LM002 råder det ingen tvekan om. Frågan är när vi får se den och vad konkurrenterna har kommit med om det dröjer minst fem år innan spekulanterna kan lägga vantarna på en suv från Sant’Agata Bolognese.