Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091207-audi vilseledande091207-audi vilseledande091207-audi vilseledande
091207-audi vilseledande

Audi ”vann” för vilseledande reklam

Audi har tillsammans med tre andra globala företag utsetts till årets klimatvärstingar då de under 2009 presenterat vilseledande marknadsföring. Det är konsumentorganisationen Consumers International som står för utnämningarna.

Den internationella konsumentorganisationen Consumers International (CI), som består av 220 medlemsorganisationer i 115 länder (bland annat Sveriges Konsumenter och Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS), har för tredje gången utsett vinnare i deras utmärkelse Bad Company Award. I år har CI fokuserat på företag som framför sina produkter som mer miljövänliga än vad de i själva verket är. Anledningen till att miljön är på tapeten är bland annat den stora miljökonferens som äger rum i Köpenhamn denna vecka.

– I takt med att konsumenterna ställer allt högre miljökrav på företagen riskerar vi att få fler och fler att försöka visa upp en snygg fasad och försöker sälja på miljö på ett vilseledande sätt. Vi välkomnar att företag satsar på miljön, men det är samtidigt viktigt att stävja överdrifter och lögner, säger Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges Konsumenter som kallar de utnämnda företagen för klimatvärstingar.

Biltillverkaren Audi är en av de företag som fått utmärkelsen och som alltså, enligt CI, anses ha brustit i trovärdighet och i sitt ansvar för klimatutvecklingen.

CI:s motivering till utnämningen av Audi lyder som följer:

För att de i sin kampanj på TV och Internet framhäver att deras Audi A3 TDI, om den körs på miljödiesel, är lika miljövänlig som att cykla eller åka buss.

CI berättar att Audi inte är den första biltillverkaren att få utmärkelsen, och garanterat inte heller den sista. Förra året fick exempelvis Toyota den för vilseledande reklamkampanjer. Bland annat för sloganen ”The car nature wants to own” i samband med marknadsföringen av Toyota RAV4 Diesel.

Övriga Bad Company Awards 2009 gick till följande företag (motivering i kursivt):

BP

Oljebolaget säger sig oroa sig för utsläppen av växthusgaser och uttalar sig ofta om förnybar energi samtidigt som deras investeringar i hållbara energislag är mycket begränsade.

EasyJet

De gör fortfarande anspråk på att en resa med EasyJets är bättre för miljön än motsvarande resa med en hybridbil.

Microsoft

 De framhäver att det nya operativsystemet Windows 7 är miljövänligt eftersom det har energisparande funktioner, samtidigt som de uppmanar konsumenter att köpa nya datorer. 

Det lite komiska i det hela är att Audi A3 TDI samtidigt utnämndes till Green Car of the Year av tidningen Green Car Journal. Läs mer om detta via länken nedan.

Läs mer

Test och provkörningar