Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi visar 650-hästars Quattro i Frankfurt?

Visst minns ni Audis konceptbil Quattro Concept, från bilsalongen i Paris 2010? Bilen, som firade Quattros 30-årsjubileum, är inte bortglömd heller av Audi själva. Till Frankfurt ska nämligen ett nytt Quattro-koncept komma – med hela 650 hästar.

På bilsalongen i Paris, hösten 2010, visade Audi upp konceptbilen Quattro Concept. Bilen var en hyllning till Ur-Quattron och dess många framgångar, som just då firade sitt 30-årsjubileum. Konceptbilen kom att bli en av det årets mest omtalade, och det pratades till och med om att den skulle sättas i produktion. De ryktena har sedermera dött ut, och vi trodde väl inte att det skulle bli så mycket mer av det hela. Men Audi själva verkar ha andra planer, om vi ska tro uppgifter till tyska AutoZeitung.

Konceptbilen från 2010 hade en 2,5-liters femcylindrig maskin på 380 hästar, vilket i jämförelse med Ur-Quattron var ganska modesta specifikationer. Att sätta en sådan bil i produktion skulle ha konkurrerat nästan rakt mot det redan etablerade A5-programmet hos Audi. Nu verkar dock Audi ha kommit fram till en lösning på det problemet. I AutoZeitung sägs nämligen att Audi ska vara på gång att visa just en produktionsversion av konceptet, med den fyra liter stora dubbelturbomatade V8-motorn från RS7 under huven. Med extra fintrimning ska effektuttaget vara hela 650 hästkrafter.

Materialen kommer att vara lätta och exklusiva, med mycket magnesium, aluminium och, kanske framför allt, kolfiber. Vissa förändringar exteriört mot konceptet är att vänta och fyrhjulsdrift kommer förstås vara standard (den heter ju Quattro). Totalvikten ska vara endast omkring 1 300 kilo. Under skalet kommer också keramiska bromsskivor och magnetiskt styrda stötdämpare att vara standard.

Med all denna exklusivitet kan vi också räkna med ett högt pris, och en begränsad serie. Förvänta dig inte att priserna, om ryktena stämmer, hamnar under Audi R8-trakterna. Minst runt 1,2 miljoner kronor, alltså.