Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081028-audi-a5-cab-a7-a8
081028-audi-a5-cab-a7-a8
081028-audi-a5-cab-a7-a8
081028-audi-a5-cab-a7-a8

Audi visar fyra nya modeller – A5 Cabriolet, A5 Sportback, A7 och A8

Det tillhör inte ovanligheterna att det läcker ut information och skisser på kommande Audi-modeller. Det är antagligen därför som Audi själva nu har valt att släppa en handfull skisser på fyra kommande modeller.

Eller så är det helt enkelt så att Audi vet exakt hur man ska få folks uppmärksamhet riktad mot sig. Hur som helst, enligt uppgifter släppte Audi i går fem skissbilder (de går dock inte att hitta på Audis pressajt) på fyra modeller som kommer att presenteras och/eller lanseras inom de kommande tre åren.

Vi presenterar dem här i modell/storleksordning.

Audi A5 Cabriolet har vi i ett par omgångar tidigare visat spionbilder på. Eftersom bilen inte fanns med i Audis monter på Parissalongen får man förmoda att det blir världspremiär på bilsalongen i Detroit i januari nästa år. Lanseringen äger troligtvis rum bortåt sommaren 2009. Skissen på A5 Cabriolet nedan är en aning överdriven. Tänk dig i stället en mer eller mindre ordinär A5 med tygsufflett.

Audi A5 Sportback ska enligt tidigare uppgifter lanseras under september månad 2009. Hur det blir med det är osäkert, men förmodligen kommer den att visas upp på någon av de stora bilsalongerna nästa år. A5 Sportback blir ett mellanting mellan sedan- och kombiversionerna – en femdörrars med lite halvkombistuk. Av skisserna att döma blir det väldigt mycket coupékänsla över bilens linjespel, en femdörrarscoupé skulle man lite slarvigt kunna kalla den.

Fyrdörrarscoupén Audi A7 har vi skrivit spaltmeter om tidigare. Men nu är det första gången som vi kan visa upp ”officiella” skisser på bilen som ska göra livet surt för bland annat Mercedes CLS och BMW:s kommande fyrdörrarscoupé (8-serie?). Skissen visar en bil med spänstigt utseende tack vare låg taklinje och korta överhäng både fram och bak. Lanseringen äger troligtvis rum i mitten av 2010 och då är det V6-maskiner med 204 respektive 300 hästkrafter. Något senare kommer troligtvis S7 med V8 och 394 hästkrafter. En RS7 skulle också kunna se dagens ljus. Då med RS6:ans V10-motor, men här uppborrad till 5,2 liter och med dubbelturbo blir det minst 600 hästkrafter.

Audi A8 i nuvarande skrud kom redan för fem år sedan och det är snart dags för en efterträdare till Ingolstadts flaggskepp. Någon gång i slutet av 2010 eller i början av 2011 är det aktuellt. Enligt skisserna blir nästa A8 betydligt sportigare och ”kralligare”. Även här är formerna väldigt coupéliknande. Som vanligt när det gäller Audi A8 blir det en rad diesel- och bensinmotorer, både V6:or och V8:or. Hur det blir med W12-motorn som finns i dag okänt, men räkna med att S8-versionen blir riktigt hårig med en uppborrad version av RS6:ans V10-motor med hästkraftsantal en bit över 600-strecket.

Samtidigt ska vi inte glömma att dessa skisser är just skisser. Sådana brukar vara relativt ”utsvävande” och inte helt verklighetsförankrade. Men de ger oss antagligen en fingervisning om Audis närmaste framtid.

Läs mer