Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi visar galet lång sexdörrars A8

Audi visar upp sitt nya specialbygge, en förlängd version av A8 L med två extra sittplatser och dörrar. Men är det tillräckligt för att klå Mercedes-Maybach Pullman?

På specialbeställning har Audi byggt en specialversion av lyxkryssaren A8 till en europeisk kund. Specialaren baseras på den förlängda versionen, alltså A8 L, men standardversionen dög uppenbarligen inte för kunden och denna version, som fått tilläggsnamnet Extended, har 109 centimeter längre hjulbas.

Totalt mäter bilen 422 centimeter mellan axlarna och tack vare det extra utrymmet har Audi lyckats klämma in två extra stolar och två till dörrar. Totallängden är hela 636 cm vilket må vara gigantiskt, men inte tillräckligt för att klå Mercedes-Maybach S 600 Pullman som mäter hela 6,5 meter. Båda modellerna är sexsitsiga, men tack vare att A8 L Extended har konventionella stolar på samtliga platser åker passagerarna troligen bekvämare i denna än i Mercedes uppfällbara extrastolar.

Motorn är Audis 3,0-liters bensin-V6 som levererar 310 hästkrafter och 440 newtonmeter. Kraften skickas via en åttastegad automatlåda till samtliga fyra hjul, och kolossen som väger in på 2 418 kg klarar av 0-100 km/h på 7,1 sekunder. Toppfarten är begränsad till 250 km/h.

Audi avslöjar inte vem kunden är, men enligt norsk media ska Norges kungahus ha beställt en sexdörrars A8 till Kung Haralds 25-årsjubileum på tronen.