Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Audi visar nya konceptbilen skysphere

Den tyska biltillverkarens visar upp sin senaste konceptbil på legendariska golfbanan Pebble Beach. Det rör sig om en eldriven tvådörras cabriolet som är menad att ta märket in i framtiden. Audi har utrustat den framtida lyxkryssaren med autonom körningsfunktion, ”revolutionerande” interiördesign och ett helt digitalt ekosystem.

Audi skysphere concept är här och är, enligt företaget, tänkt att visa hur man kommer omdefiniera framtidens lyx. Tyskarnas målsättning med bilen är att ge passagerarna en upplevelse i ”absolut toppklass”. Ett drag man har gjort för att lyckas med detta är att skapa två olika utföranden: Grand Touring och Sport, vilket möjliggjorts med en variabel hjulbas.

Bilens hjulbas och längd går därmed att variera med 250 millimeter samt att markfrigången kan justeras med tio millimeter. I Sport-läget är det egen körning som gäller och den 494 centimeter långa elbilen hanteras med förkortad hjulbas och bakhjulsdrift. I Grand Touring-läget kör den nu 519 centimeter långa roadstern av sig självt. 

1 AV 3
Foto: Audi
2 AV 3
Foto: Audi
3 AV 3
Foto: Audi

När Audi skysphere concept hanteras autonomt försvinner både ratt och pedal utom synhåll och ”föraren” kan i stället fokusera på det digitala ekosystemet inuti bilen. Bilen klarar även av att hantera andra sysslor som upphämtning av eventuella passagerare, parkering och laddning helt på egen hand.

För inspirationen till bilen står modellen Horch 853 roadster som en var lyxsymbol på 1930-talet. I Audi skysphere sitter dock en mer modern elmotor med en effekt på 465 kW och vridmoment på 750 newtonmeter. Noll till 100 km/h gör bilen på fyra sekunder. Man spår att batterikapaciteten kommer landa på över 80 kWh, vilket hade gett bilen en räckvidd på över 50 mil, enligt WLTP. 

1 AV 2
Foto: Audi
2 AV 2
Foto: Audi / AUDI AG

Audi skysphere har utrustats med ett aktivt chassi som samarbetar med navigationssystemets digitala förutsägelser för att justera för eventuella ojämnheter på vägunderlaget. Utvändigt märks audiska kännetecken som singleframe och fyra stycken 3D-belysta ringar. Justerbar LED-belysning är en annan funktion som ges mycket utrymme i marknadsföringen då ljusignaturen förändras beroende på körläge.

Interiören sägs vara Art Deco-inspirerad tack vare avsaknaden av reglage. Sätesklädseln är tillverkat i ett hållbart mikrofibertyg och bidrar tillsammans med konstläder till upplevelsen i kupén. Både körreglage och infotainmentsystem hanteras på modernt enorma pekskärmar och i GT-läget kan man hålla videokonferenser, visa data från internet och streama filmer som då visas på skärmarna.

Audi skyphere är den första av tre kommande konceptbilar från företaget tillsammans med Audi gransphere, som ska visas upp senare under året, och Audi urbansphere som får vänta tills 2022. De tre modellerna är tänkt att visualisera Audis vision om framtidens uppfattning av hur ”progressiv lyx” ska se ut.