Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110221-audi-a3-koncept110221-audi-a3-koncept110221-audi-a3-koncept
110221-audi-a3-koncept Foto: AUDI AG / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Audi visar nytt A3-koncept i Genève

Här är första glimten av nästa generation Audi A3. På Genèvesalongen i mars ska Audi visa en ny konceptbil som inte bara säger något om designen utan även bekräftar att nästa A3 lanseras i en ny karossform.

Audi A3 har gått och blivit en av de äldsta spelarna i golfklassen. Men föryngringen är på väg, en ny generation A3 väntas debutera sent i år och börja säljas tidigt nästa år. Den som vill ha en förhandstitt på hur nya A3 kan komma att se ut bör hålla ögonen öppna när Genèvesalongen drar igång i mars. Där och då ska Audi nämligen visa ett nytt A3-koncept som utan tvekan kommer att säga oss mycket om hur nya A3 ser ut.

Konceptbilen i Genève kommer att vara en så kallad ”notchback”, det vill säga inte en halvkombi men inte riktigt heller en vanlig sedan. En notchback beskrivs bäst som en fyradörrarssedan med väldigt kort baklucka. Vi vet sedan tidigare att Audi planerar att lansera en sedanvariant av nya A3 och Audi vill alltså helst benämna bilen som en notchback. A3-konceptet är 444 centimeter långt, 15 centimeter längre än nuvarande A3 Sportback. Formerna på A3-konceptet för våra tankar till gamla Audi 80, kanske vill Audi väcka nytt liv i den insomnade modellen.

Designmässigt påminner A3-konceptet mycket om nya A6. Fronten, med den breddade multiframegrillen och avsmalnade strålkastarna, är nästan en blåkopia och längs med sidorna syns samma linje som på A6. Konceptbilen säger dessvärre inte så mycket om de kommande drivlinealternativen till A3. A3-konceptet har fått låna motor och drivlina från Quattro-konceptet från i höstas. Det innebär att bilen har en femcylindrig bensinare med 408 hästkrafter som skickas ut till alla fyra hjul via en sjustegad S-troniclåda.

Läs mer