Audi visar självflygande bil tillsammans med Italdesign och Airbus

Tekniken i nya Audi A6 i all ära, men än mer teknikspäckad i Genève är den flygande bil som Audi, Italdesign och Airbus visar upp för besökarna på Genèvesalongen.

Det blir allt trängre på våra gator och trots högre skatter, biltullar och annat som tömmer plånboken allt snabbare frigörs inte mer plats längs våra transportleder. Några meter (ganska många om vi ska vara mer noggranna) ovanför asfaltsytan är det däremot fritt fram i alla väderstreck. Men där håller ingen till – ännu. Det kan bli ändring på det i framtiden då flertalet företag arbetar med att ta fram flygande bilar som fungerar för allmänheten. Vi har skrivit om flygande bilar flertalet gånger under åren och senast har det handlat om Volvos ägare Geely som satsar inom området efter att de köpt upp amerikanska flygbilsföretaget Terrafugia.

En elbil och en drönare. Tillsammans utgör de ett flygande transportalternativ för allmänheten – i framtiden. Eventuellt.

Även Audi är nyfikna på tekniken, att lyfta upp persontransporten en nivå – från asfaltsytan. På bilsalongen i Genève visar nämligen Audi, italienska designfirman Italdesign (som sedan 2010 ägs av Audi) och franska flygplanstillverkaren Airbus upp en flygande bil vid namn Pop.Up Next, en vidareutveckling av tidigare visade Pop.Up.

Pop.Up Next är två fordon i ett. En bilmodul, eldriven förstås, med plats för två kan kopplas samman med en stor drönare av quadrocopter-typ. I och med att designen skiljer sig från en ”vanlig” flygbil med vingar utan mer liknar en helikopter kan transporten ske både vertikalt och horisontellt. Det behövs helt enkelt inga raka startsträckor för att få upp fordonet i luften, en klar fördel i en tätbefolkad storstad.

En skärm på 49 tum utgör gränssnittet mellan maskin och människa. Touchfunktioner kombineras med tal-, ansikts- och ögonigenkänning.

Denna flygande bil är också autonom (självkörande) och det är här Audi har bidragit till projektet. Även batteritekniken är framtagen baserad på Audis kunskap.

– Spelreglerna för framtidens urbana mobilitet definieras av flera aktörer. Vi är stolta över samarbetet med Airbus där vi utforskar lösningar för framtidens urbana mobilitet, säger Jörg Astalosch som är vd för Italdesign.

Porsche intresserade av flygande bilar

Audi är inte ensamma inom Volkswagen-koncernen att vara nyfikna på luftburna bilar. Även Porsche säger sig vara intresserade av ”tredimensionell mobilitet”.

– Det finns en annan, helt tom dimension där ute som saknar trafikstockningar. Så varför ska vi inte utveckla något i den här riktningen, sa Porsches försäljningschef Detlev von Platen vid ett pressevenemang i förra veckan.