Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110301-audi-a3-concept110301-audi-a3-concept110301-audi-a3-concept
110301-audi-a3-concept

Audis A3-koncept i Genève visar framtiden

Audis stora nyhet på mässgolvet i Genève är en konceptbil som för en förhandstitt på nästa A3. Nästa generation golfklassare från Audi riktas främst mot Kina och blir första A3 att säljas i ett rumphugget sedanutförande.

Audis golfklassare har blivit rejält gammal. Nuvarande A3 bygger på femte generationens Golf-plattform och är därmed ett halvt steg efter koncernbrodern som nu är inte på generation sex, eller 5,5 om man så vill. Trots det har Audi inte visat några tecken på att en ny A3 är på ingång, först nu när Genèvesalongen har dundrat igång visar tyskarna att de inte har glömt bort A3-modellen.

Audi har relativt få nyheter i Genève, bortsett från nya A6 är A3 Concept den enda stora publikdragaren. Men det kanske är gott nog. Audi A3 Concept ger nämligen en god aning om hur nästa generation A3 kommer att se ut. Även om konceptbilen har en design som kan tänkas komma på en framtida RS3 visar bilen att nya A3 får låna många drag från nya A6, framifrån är det nästan svårt att se någon skillnad mellan bilarna. Audi-fronterna kommer bevisligen även i fortsättningen att domineras av en stor grill och ilskna strålkastare. På såväl nya A6 som A3 Concept har grillen dock blivit aningen lägre och bredare. Vi ser också att Audi inte har gett upp LED-spåret, tvärtom. Strålkastarna på A3 Concept är fullproppade av LED-ljus.

Invändigt syns en hel del nya designgrepp. Instrumentpanelen är betydligt mer avskalad och ren i formerna än nuvarande Audi-interiörer och ger ett väldigt ljust och luftigt intryck. Audis interiörer har sett ungefär likadana ut de senaste åren, kanske blir det nya A3 som markerar ett designskifte.

Den uppmärksamme har lagt märke till att konceptbilen är en sedanformad bil. Men riktigt så enkelt är det inte, i alla fall inte enligt Audi. Tyskarna vill hellre säga ”notchback”, det vill säga ett slags mellanting mellan sedan och halvkombi. Våra tankar förs osökt till en gammal klassiker som Audi 80, även den en kompakt sedan med kort baklucka. Audi avslöjade för länge sedan att nästa generation A3 inte bara ska säljas som tredörrars halvkombi, sportback och cabriolet utan även som sedan. Sedanmodellen är främst avsedd för den kinesiska marknaden som älskar sedanbilar och där Audi redan skördar stora framgångar med A6.

A3-konceptet mäter 263 centimeter mellan hjulaxlarna och 444 centimeter från front till bak. Den hamnar alltså mittemellan nuvarande A3 och A4. Vi förmodar att tredörrarsversionen av nya A3 blir kortare men med sedanmodellen tycks Audi ha hittat ytterligare en lucka i sitt modellutbud.

Drivlinan i A3 Concept ska nog inte ses som en hint om vad som kommer i nästa A3, snarare vad som kan komma i en eventuell ny RS3. Motorn är samma 2,5-litersfemma som i alldeles nya RS3 och TT RS. I A3 Concept har Audis motoringenjörer skruvat upp effekten något till 408 hästkrafter och 500 newtonmeter som finns tillgängligt mellan 1 600 och 5 300 r/min. Det ska få bilen att skjutas från 0-100 km/h på 4,1 sekunder och nå en toppfart på 250 km/h. bränsleförbrukning och utsläpp anges till 0,91 l/mil respektive 212 g/km. En sjustegad S-troniclåda förmedlar kraften till alla fyra hjul som har en elektroniskt styrd lamellkoppling som fördelar kraften mellan fram- och bakaxel.

Läs mer

Test och provkörningar