080626-auto-union-type-d
080626-auto-union-type-d

Auto Union Type D rullar igen

Auto Union ”Silver Arrow” Type D från 1939 har åter satts i produktion. I alla fall för ett exemplar. Inför Goodwood-festivalen har Audi byggt en exakt kopia av den legendariska bilen som ska köras av en mycket speciell förare.

Bilentusiasternas himmelrike Goodwood Festival of Speed är i antågande. Den 11-13 juli sker en av de största sammankomsterna av historiskt värdefulla bilar i West Sussex i England. Och vad vore en av världens största bilträffar utan ett riktigt dragplåster. Kanske var det så Audi tänkte när de bestämde att de, genom sin underavdelning Audi Tradition, skulle bygga en exakt replika av 1939 års Auto Union ”Silver Arrow” Type D. De som har förmånen att besöka Goodwood-festivaleni juli kommer att få se premiärvisningen av den nya gamla bilen.

Rekonstruktionen utfördes av Audi Tradition i samarbete med engelska Crosthwaite & Gardiner som är några av de främsta specialisterna på nyproducering av gamla bilar. De har nästan 30 års erfarenhet av att bygga just Type D. Den imponerande karossen har byggts för hand av Roach Manufacturing, som fick se sig hänvisade till en handfull gamla fotografier för att få karossen exakt lik originalet. Arbetet med att återskapa bilen uppges ha tagit drygt fyra år. V12-motorn med dubbla kompressorer som ger 420 hästkrafter finns naturligtvis också där.

Den som få äran att framföra bilen på dess jungfruresa inför cirka 150 000 åskådare är ingen mindre än den legendariske Pink Floyd-trummisen Nick Mason. Förutom att vara en stor musikikon är Mason även en bilälskare av rang. Han har kört 24-timmarsloppet på Le Mans fem gånger och vid förra årets Goodwood-festival framförde han en Auto Union Type C från 1936. Dessutom har Mason en egen bilsamling som värderas till omkring 300 miljoner kronor.

Läs mer