Autobroms finns nu till alla bilar – även gamla

Teknikutvecklingen går i en rasade takt och säkerhetsfunktionen som gör att bilen bromsar automatiskt vid risk för kollision finns nu tillgänglig till alla världens bilar som är utrustade med ABS-bromsar – tack vare en enkel mobilapp.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Bilar som bromsar utan förarens inverkan blir allt vanligare. Tekniken har funnits i ett antal år, bland annat i Volvo, men det är först på senare tid som den stora massan biltillverkare har insett säkerhetsfunktionens förträfflighet i att reducera antalet olyckor och kollisioner. Om några få år kommer i stort sett alla nya bilar att vara utrustade med tekniken som kallas för autobroms.

Nackdelen med ny, avancerad teknik i bilarna är att äldre bilar många gånger blir utan smarta funktioner. Det är som bekant de äldre bilarna som dominerar i trafiken och det tar därför lång innan nya säkerhetsfunktioner, exempelvis autobroms, sprider sig så pass att det ger resultat i olycksstatistiken.

När det gäller just autobroms är det dags att tänka om, tack vare ett svenskbrittiskt företag som utvecklar applikationer till mobiltelefoner. Independent Mobile Apps, som företaget heter, har tagit fram en lika avancerad som genial lösning som gör att även gamla bilar kan utrustas med autobroms. Appen heter Auto Brake Assist och kan inom kort laddas ned för en mindre kostnad till smarta mobiltelefoner.

Med hjälp av mobiltelefonens kamera kan alla bilar med ABS-bromsar nu utrustas med autobroms.

Auto Brake Assist-appen använder sig av mobiltelefonens inbyggda kamera som skannar av trafikbilden framför bilen. Appen tar hjälp av kamerans autofokusfunktion för att beräkna avståndet till framförvarande fordon och tillsammans med mobiltelefonens inbyggda gyroskop och GPS-mottagare tas acceleration, deceleration och hastighet (hos bilen som använder mobiltelefonappen) med i beräkningarna.

Skulle framförvarande fordon bromsa eller stanna läser mobilappen av det och, om föraren inte reagerar, bromsas bilen via den koppling som har gjorts mellan mobiltelefonen och bilens vanliga cigarettuttag (12-voltsuttag). Kopplingen i cigarettuttaget är försett med ett extra kontaktdon för att kunna kommunicera med bilens elektroniska ABS-styrenhet. På så vis kan bromssystemet kontrolleras via appen.

Enda begränsningen med systemet är att bilen måste vara utrustad med ABS-bromsar. Därmed kan de flesta bilar sedan 25-30 år tillbaka förses med autobromsteknik i form av appen Auto Brake Assist.

Mobilappen kommunicerar via bilens uttag för 12 volt (cigguttaget).

Teknikens Värld har fått testa systemet innan det släpps på marknaden. Från att först ha varit skeptiska är vi nu slagna med häpnad. Auto Brake Assist fungerar, som vi ser i filmen ovan. Vi laddade in appen i en Samsung-telefon och kopplade in den i en gammal Renault Clio. Med mobiltelefonen i rutan, kamerafunktionen aktiverad och kabeln inkopplad i cigarettuttaget bromsade bilen plötsligt av sig själv när framförvarande bil saktade ned eller bromsade. Vi testade systemet flera gånger och det höll vad det lovade varje gång, även när bilen framför tvärnitade.

Auto Brake Assist fungerar i hastigheter upp till 140 km/h. I högre farter än så klarar inte dagens mobiltelefoners kameror att autofokusera. I framtiden hoppas tillverkarna Independent Mobile Apps att de ska kunna införa ”fri fart” i sin app, men då är de beroende av mobiltelefontillverkarnas teknikutveckling på kamerasidan.

Brian Abney, grundare av Independent Mobile Apps som har sitt huvudkontor i London men utvecklingsavdelningen i Karlskrona, berättar för Teknikens Värld att de siktar på tiotusentals dagliga nedladdningar av appen när den släpps senare i april. Till en början tillgängliggörs den på Google Play (Android) och App Store (Apple) men förhoppningen är att även kunna släppa appen till Windows Phone inom ett halvår.