Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo

Autobroms minskar kraftigt risken för kollision

En ny studie, baserad på verklig olycksstatistik, har jämfört kollisionsrisken för bilar med och utan autobroms. Skillnaden är stor.

Amerikanska säkerhetsorganisationen IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) har än en gång tittat på om bilars autobromssystem för något positivt med sig, och än en gång visar statistiken att så är fallet. Autobromstekniken reducerar nämligen risken för kollision kraftigt.

I nya studien tittade IIHS på GM-bilar där autobroms finns som tillval för kunderna. De kunde därför jämföra bilar som är, så när som på autobromstekniken, identiska med varandra och köra information mot polisens olycksrapporter.

Kontentan är att bilar utrustade med kollisionsvarningssystem och autobroms hade 43 procent färre polisrapporterade olyckor där en bil kört in i baken på en annan, i jämförelse med bilar som saknade utrustningen. Antalet olyckor med personskador var hela 64 procent färre.

Studien visar också att bilar med enbart kollisionsvarningssystem inte är lika effektiva som bilar som även har autobroms. Antalet kollisioner, i jämförelse med bilar utan kollisionsvarningssystem, var dock 17 procent färre och antalet kollisioner med personskador 30 procent färre.

En tidigare studie av IIHS, där bilar från Acura, Fiat Chrysler, Honda, Mercedes, Subaru och Volvo ingick, fick fram att bilar med varningssystem och autobroms sänkte antalet kollisioner med 50 procent och antalet kollisioner med personskador med 56 procent.

Bilar med endast kollisionsvarningssystem sänkte antalet kollisioner med 27 procent och antalet kollisioner med personskador med 20 procent.

För några år sedan analyserade försäkringsbolagen If och Volvo krockstatistik i Sverige och kom fram till att bilar utrustade med autobroms minskade kollisionsrisken med 45 procent.

Förra månaden fick vi se europeiska säkerhetsorganisationen när Euro NCAP testade adaptiva farthållare och autobromssystem på tio olika bilar. Resultatet var inte alltid som önskat, men att tekniken hjälper bilförare råder det hos de flesta ingen tvekan om.