Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Autoliv varnade för livsfarliga Takata-krockkuddar – biltillverkarna ignorerade

Det visar sig nu att skandalen med japanska Takatas krockkuddar uppdagades redan under 1990-talet och att svenska Autoliv varnade för deras nya, billigare och livsfarliga konstruktion. Men biltillverkarna slog dövörat till och valde det billigare alternativet.

Japanska Takatas fallgrop grävs allt djupare när det nu kommit fram fler uppgifter om hur den stora skandalen med livsfarliga krockkuddar tog sin början. Och det är inte bara Takata som ska bära hundhuvudet på egen hand, tydligen har många av världens stora biltillverkare också skuld till att minst 14 personer omkommit och över 100 skadats allvarligt av krockkuddarna.

Det är The New York Times som har grävt i historien lite längre bak i tiden och kommit fram till att Takata under 1990-talets senare del och under 2000-talets första år led ekonomiskt och att de var tvungna att skära i kostnaderna för att ha chans på en framtid. Lösningen blev att använda ammoniumnitrat i den explosiva delen av krockkuddens konstruktion. På så vis blev tillverkningskostnaderna lägre och Takata kunde erbjuda biltillverkarna en billigare produkt än vad konkurrenterna kunde (läs; svenska Autoliv).

Takata vände sig till en av världens absolut största biltillverkare, General Motors (GM), och visade upp sin nya produkt som enligt The New York Times var några dollar billigare att framställa. GM såg kostnadsbesparingar på uppemot 30 procent i Takatas nya krockkudde och vände sig därför till sin dåvarande krockkuddeleverantör, svenska Autoliv, med frågan om de kunde tillverka en motsvarande, billigare krockkudde. Frågan kom med ett ultimatum; fixa det eller ni blir av med kontraktet med GM.

Autoliv granskade Takatas krockkudde med ammoniumnitrat och kom fram till att den var farligt instabil. Man meddelade GM detta och att man inte tänker tillverka en motsvarighet utan fortsätter med sin konstruktion som använder sig av guanidinnitrat. Trots Autolivs varningar ignorerade GM dem och valde i stället Takata som krockkuddeleverantör.

GM har i dag valt att inte kommentera The New York Times grävande med hänvisning till att det rör uppgifter mellan GM och en leverantör som är två årtionden gamla.

Enligt The New York Times var GM inte ensamma om att varnas för Takatas nya ammoniumnitratbaserade krockkuddar. Autoliv ska även ha framfört sitt budskap till flera andra stora biltillverkare, exempelvis Ford, Chrysler, Toyota, Honda, Mazda och Mitsubishi. Alla struntade i varningssignalerna från det svenska företaget och i dag är de alla drabbade av enorma återkallelseprocesser på grund av de livsfarliga krockkuddar som Takata levererade till dem.

Enligt tidigare uppgifter kan det handla om nästan 300 miljoner krockkuddar som måste återkallas. Utöver ovan nämnda biltillverkare är även Audi, BMW, Infiniti, Lexus, Mercedes, Nissan, Saab, Subaru och Volkswagen drabbade av krockkuddeskandalen.