Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080722-gm-vindruta
080722-gm-vindruta
080722-gm-vindruta
080722-gm-vindruta

Avancerad GM-vindruta förbättrar sikten

Head-up display på vindrutan är inget nytt. Flera biltillverkare erbjuder tekniken som kan minska påfrestningen för ögonen. Nu tar GM tekniken ett steg längre och utvecklar en vindruta som ska förstärka viktiga detaljer i trafiken.

Amerikanska General Motors är kanske inte känt för att vara en av de biltillverkare som driver utvecklingen av säkerhetsutrustning i bilar. Vi är vana vid att få höra om hur de tyska premiumtillverkarna hittar på alla möjliga och omöjliga lösningar för att göra bilarna både säkrare och snabbare. Men faktum är att GM ändå har spottat ur sig några intressanta nyheter på senare tid. Corvette ZR1 har visat att det inte bara är européer som kan bygga bilar som kan gå snabbt även när vägen svänger. Även på säkerhetsfronten bjöds vi på en nyhet när GM-ägda Opel visade sitt nya Opel Eye – ett system som läser vägmärken och visar dem för föraren.

Nu rapporteras det att GM jobbar på att ta fram en ny teknisk innovation. Med speciellt äldre förare i åtanke arbetar man på att ta fram en vindruta och ett head-up display-system som ska framhäva viktiga detaljer i trafiken. Vid körning i till exempel dimma kan föraren få hjälp att se de vita linjerna på vägbanan genom att dessa markeras med lysande linjer på rutan. Systemet använder en avancerad kamera, en lika avancerad laserpekare och naturligtvis en jätteavancerad dator. Kameran läser av omvärlden framför bilen. Bilderna analyseras sedan av datorn som väljer ut den viktigaste informationen. Därefter projiceras den utvalda informationen upp på vindrutan. Det kommer dock inte att bli någon lasershow framme vid instrumentbrädan. ”Lasertrålarna” är osynliga och fångas upp av vindrutan som är belagd med ett speciellt material.

Teknik av det här slaget kommer aldrig att kunna ersätta en dålig syn fullt ut, och utvecklingen befinner sig fortfarande på ett tidigt stadium. Men möjligheten finns ändå att förare med nedsatt syn kan fortsätta köra bil, samtidigt som alla förare kan hjälpas när sikten är dålig.

Läs mer