Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091019-avtovaz-konkurs
091019-avtovaz-konkurs
091019-avtovaz-konkurs
091019-avtovaz-konkurs

Avtovaz hotas av konkurs

Biljätten Avtovaz ligger riktigt illa till. Den ryska biltillverkaren, som mest är känd för att tillverka Lada-bilar, är djupt skuldsatt och nära en konkurs, uppger tidningen Kommersant. Nu måste halva personalstyrkan bort.

 Bilförsäljningen i Europa har så sakteliga börjat återhämta sig och biltillverkarna vädrar morgonluft efter den djupaste krisen. Den ryska biljätten Avtovaz befinner sig dock fortfarande långt ner i en ekonomisk svacka. Enligt den ryska tidningen Kommersant hotas Avtovaz akut av konkurs. Kommersant hänvisar till ett memo från biträdande industriminister Andrej Dementiev   som hävdar att Avtovaz i början av nästa år kommer att ha skulder på totalt 76 miljarder rubel, motsvarande 17 miljarder kronor.

Enligt Dementiev är en omstrukturering av företaget ”omöjlig under marknadsförhållanden”. För att Avtovaz ska ha en möjlighet att överleva krävs gigantiska personalnedskärningar. Företaget har redan meddelat att den nuvarande personalstyrkan på 102 000 måste minskas med 27 600 personer. Enligt Dementiev måste ytterligare 20 000 bort, 55 000 anställda tros vara tillräckligt för att möta efterfrågan på Avtovaz bilar. Krisen för Avtovaz drabbar framförallt staden Togliatti med sina 700 000 invånare som är hemmaplan för Avtovaz och ofta kallas Rysslands Detroit.

Dementiev delar även ut en känga till Renault, som äger 25 procent av Avtovaz, för att inte uppfylla behoven av nya bilmodeller. Renault köpte 25 procent av aktierna i Avtovaz förra året med syftet att utbyta teknik och hjälpa ryssarna med utvecklingen, bland annat med nya plattformar till billiga bilar. Men den ryske industriministern tycker inte att Renault har uppfyllt sin del av samarbetet.

Avtovaz, även kallat Vaz (Volzhsky Avtomobilny Zavod), är mest känd för tillverkningen av de klassiska Lada-bilarna. Företaget etablerades på 1960-talet och tillverkar cirka en miljon bilar per år. Fabriken i Togliatti är en av de största bilfabrikerna i världen och är unik eftersom de flesta av bilarnas komponenter tillverkas under ett och samma tak.

Läs mer

Test- & provkörningar

Lada