Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091214-saab-baic-gm
091214-saab-baic-gm
091214-saab-baic-gm
091214-saab-baic-gm

BAIC köper delar av Saab

Kinesiska biltillverkaren Beijing Automotive har preliminärt kommit överens med GM om att köpa teknik och verktyg från Saab. Affären är värd drygt två miljarder kronor, pengar som enligt uppgifter Saab ska få ta del av.

I helgen kom det fram uppgifter, via tidningen Wall Street Journals källor, som säger att GM och kinesiska Beijing Automotive (BAIC) har tecknat ett preliminärt avtal som ger sistnämnda aktör rätten att flytta över teknik och verktyg från Saab i Trollhättan till Kina.

Nu under måndagsmorgonen har Saab bekräftat uppgifterna. Så här säger Saabs vd Jan Åke Jonsson:

– Uppgörelsen är utmärkt för båda parter, nu och i framtiden. Vi har utvecklat en god relation med BAIC och ser fram emot att arbeta med dem för att integrera Saab-teknik i deras framtida fordon.

Den teknik och de verktyg det rör sig om tillhör modellerna 9-5 (1997-2009) och 9-3. Enligt Aftonbladet rör det sig om halvkombiversionen av 9-3, alltså om teknik och verktyg till en bil som slutade att produceras för sju år sedan.

BAIC har tidigare klargjort att de inte är intresserade av att köpa Saabs fabrik i Trollhättan. Nu plockar de i stället över tekniken till sitt hemland för att tillverkare gamla Saab-modeller där. Dock lär det inte bli under varumärket Saab utan under eget.

Hela affären sägs vara värd drygt två miljarder kronor, pengar som kommer väl till pass för Saab om de får ta del av dem. Det pekar dock åt att pengarna kommer Saab till handa.

GM fortsätter att förhandla med andra parter om ett övertagande av Saab Automobile. Enligt ett styrelsemöte tidigare i december kommer de att ge besked om Saab först när det finns något konkret beslut. Enligt det senaste är det holländska Cars som ligger bäst till i förhandlingarna.

Läs mer

Test och provkörningar