Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101229-baic-BC301Z-b-klass
101229-baic-BC301Z-b-klass
101229-baic-BC301Z-b-klass
101229-baic-BC301Z-b-klass

BAIC:s oblyga Mercedes-kopia

Daimler-koncernen har haft många och långa tvister med kinesiska biltillverkare som kopierar deras bilar. Hur ska Daimler göra nu när den senaste kopian kommer från samarbetspartnern BAIC?

Den tyska biljätten Daimler har sedan flera år tillbaka fört en strid mot kinesiska kopior som försöker ta sig in på den europeiska marknaden. Den hårdaste striden har stått mellan Daimler och Shuanghuan Auto som har tagit fram småbilen Noble. Nu har en ny kinesisk bilmodell dykt upp och även denna gång är den misstänkt lik en modell från Daimler-koncernen.

Beijing Automotive (BAIC), som för övrigt har köpt gamla Saab-delar, presenterar nu sin senaste modell BC301Z. BC301Z är en femsitsig mini-MPV som kommer att börja säljas i Kina inom kort. Bilen ska säljas med två bensinmotorer på 1,3 och 1,5 liter som båda köps in från Mitsubishi. Den mindre motorn kopplas till femstegad manuell låda medan den större kopplas samman med en CVT-låda.

Designmässigt är det inte svårt att hitta BAIC:s inspirationskällor. Fronten är inte bara inspirerad, utan direkt stulen från Mercedes B-klass. Grillen och stötgångaren är i det närmaste identiska och likheterna fortsätter längs med bilens sidor. Vid formgivningen av bakstammen tycks BAIC:s designteam ha släppt Mercedes-ritningarna och i stället kommit över ett parti Chevrolet Cruse-baklampor. Nästa år planerar BAIC att lansera sedanmodellen BC302Z och kombin BC303Z. Undrar just hur de kommer att se ut…

Läs mer