Foto: Strukturfee

Barcelona förbjuder äldre bilar

Barcelona med omnejd har problem med luftkvaliteten och här därför beslutat att förbjuda bilar registrerade före den 1 januari 1997.

Spanska storstaden Barcelona och dess många kranskommuner har slutit ett avtal om att sänka utsläppen från trafiken med 30 procent över de 15 kommande åren. Därför har man beslutat att under vardagar förbjuda äldre bilar i hela nämnda område. Bilarna som berörs är de som är registrerade innan den 1 januari 1997.

Enligt uträkningar är det omkring sju procent, eller cirka 106 000 stycken, av bilarna i området som berörs.

Förbudet träder i kraft den 1 januari 2019 men för att påverka luftkvaliteten redan innan dess ska man med start den 1 december 2017 kunna förbjuda ovan nämnda bilar under dagar med höga nivåer av luftföroreningar.

Med beslutet hoppas de styrande i Barcelona kunna rädda liv. Den dåliga luftkvaliteten beräknas årligen kräva 3 500 liv.

Man har förhoppningar om att människorna i staden ska välja att åka kommunalt. Barcelona har som bekant inte bara bussar och fina cykelstråk, staden här även ett tunnelbanenät och spårvagnar.

Spaniens huvudstad Madrid meddelade i slutet av förra året att staden från och med 2025 kommer att helt förbjuda dieselbilar.