Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barn i vinterkläder i bilen kan vara livsfarligt

Nu när det är kallt ute är barnen ofta rejält påbyltade när de åker bil. Men det ska de inte vara, ett nytt krocktest visar nämligen att tjocka vinterkläder kan vara förenat med livsfara.

https://youtu.be/9uEfou4sJQ0

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Som förälder pälsar man gärna på sina barn när kvicksilvret i termometern sjunker. Inte sällan är vinterkläderna fortfarande på när det är dags att åka bil, oftast är ju bilen inte uppvärmd när resan påbörjas.

Men att låta barnen sitta med vinterkläder i bilen visar sig vara förenligt med potentiell livsfara – trots att barnen sitter, vad man tror, rätt fastspända i en korrekt monterad bilbarnstol.

Amerikanska KidsAndCars.org har testat hur barn i tjocka vinterkläder sitter fast och skyddas i en bilbarnstol vid en kollision. Slutsatsen är att de i princip inte alls sitter fast och att skyddet därmed uteblir.

Anledningen är att de tjocka vinterkläderna, exempelvis en fluffig dunjacka eller liknande, gör att bilbarnstolens säkerhetsremmar inte spänns åt mot kroppen utan mot jackan – ett inte obetydligt glapp mellan rem och kropp uppstår.

Eftersom den ”hala”, fluffiga och tjocka vinterjackan bildar ett glapp mellan säkerhetsbältet och kroppen förloras skyddsfunktionen vid exempelvis en kollision. Kroppen fångas inte upp av remmarna.

Eftersom säkerhetsremmarna inte ligger an tajt mot kroppen kan dessa inte hålla fast barnet vid exempelvis en krock eller en avkörning. Bilbarnstolens skyddande funktion försvinner fullständigt och kroppen slungas framåt tillsammans med den ”hala” jackan. Vid ett av krocktesttillfällena slungades kroppen helt ur bilbarnstolen och i vid en verklig incident skulle barnet knäcka nacke och/eller rygg mot främre stolens ryggstöd alternativt bilens instrumentbräda. Endast fötterna fastnade i säkerhetsremmarna vid andra krocktestet.

Om det är kallt i bilen rekommenderas föräldrar i stället att spänna fast barnen utan tjocka vinterkläder, så att de sitter fast ordentligt, och därefter lägga exempelvis vinterjackan eller en filt ovanpå barn och spännremmar.

Detta med tjocka vinterkläder och bilbältens säkerhetsfunktion gäller inte bara barn i bilbarnstolar utan även större barn och vuxna som sitter fastspända med bilens ordinarie säkerhetsbälten. Dessa har inte samma chans att stoppa kroppens rörelse om tjocka kläder fungerar som distans mellan bältesrem och kropp.