Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bättre att ta körkort på vintern

Vintertid är lågsäsong för körskolorna, men det finns många fördelar med att ta körkortet i snö, halka och mörker, enligt STR:s ordförande Berit Johansson.

Under sommarhalvåret är det högsäsong hos både trafikskolorna och Trafikverkets förarprov. Många vill ta körkort under sommaren, vilket gör att både förarproven hos Trafikverket och lektionstiderna hos trafikskolorna ofta är fullbokade. På vintern finns det i regel många fler lediga tider, men även kvaliteten på förarutbildningen kan bli bättre om körkortet tas under vintern.

– Kort sagt är det bättre att ta körkort under höst- och vintermånaderna, det är jättebra att lära sig köra i vinterväglag under säkra former. Vid normala snömängder finns det inga anledningar att ställa in en körlektion, säger Berit Johansson, ordförande på Sveriges Trafikskolors Riksförbund STR och bilskolelärare sedan 17 år.

Det bästa är att ha en så bred erfarenhet som möjligt av så många olika situationer och förhållanden som möjligt, innan man tar körkortet.

– Man kan ju fråga sig om man hellre vill köra i mörker och halka för första gången ensam i bilen, med körkort, eller om man vill göra det under säkra förhållanden med en körlärare i en lektionsbil, med en körlärare som både kan bromsa och hjälpa till att styra.

Berit Johansson har förståelse för att folk tycker det är läskigt att köra bil när det är halt.

– Men det är mycket bättre om man får känna på det, i de rätta omständigheterna. Om det är väldigt halt är det dumt att ge sig ut på snabba vägar, då är det bättre att köra på en tom parkeringsplats och känna hur det känns när det släpper.

Det är inte hellre någon större risk att misslyckas med förarprovet för att det är halt, bara man anpassar sig efter väglaget.

– Jag har aldrig hört att fler blir underkända på vintern. Tvärt om, kör man långsamt och anpassar sig efter väglaget har man mer tid på sig att ta rätt beslut, säger Berit Johansson.

Men körlärarveteranen påpekar också att man inte ska ge sig ut på vägarna i vilket väder som helst.

– Om det är riktigt dåligt väder ställer vi in körlektionerna. Då ska man inte ge sig ut på vägarna alls, då får man ta tåget. Men det är dumt att avstå från en körlektion bara för att det har snöat lite, säger hon.

Berit Johansson säger att hon till och med har varit med om att folk som tagit sitt körkort på sommaren har kommit tillbaka till körskolan för att ta vinterlektioner, för att de känner sig osäkra.

– Det är inte så vanligt men det har hänt ett par gånger, säger hon.

Peggy Billefält är i full gång med att ta körkort, och har övningskört sedan i juli. Hon är glad att hon har fått öva på halk- och mörkerkörning under vintern.

– Det är lite läskigt första gången, men man vänjer sig. Det känns som att det är något alla borde göra, att köra på vintern. Nu är jag ganska van, det hade varit läskigare att köra på vintern första gången utan att ha någon med mig. Det känns som att det hade varit en större risk att det händer en olycka då också, säger hon.

Spara pengar när du tar körkort!

Du vet väl att Teknikens Värld driver prisbelönta Bonniers Trafikskola som är en onlinetjänst för teoriutbildning när du ska ta körkort. Med hjälp av vår trafikskola kan du spara pengar som du exempelvis kan lägga på bilen i stället. Klicka här för att komma till Bonniers Trafikskola.