Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Dirk de Jager

Begagnad Lada Niva för över en halv miljon kronor

En röd och dyr bil med en klassisk tävling på sin meritlista går under klubban nu i London. Men det är inte en Ferrari…

Lada Niva har sina fantaster. Fantaster som kanske är beredda på att betala lite extra för det perfekta exemplaret. Kanske rent av över en halv miljon kronor? Ja, det hoppas i alla fall auktionsfirman RM Sotheby’s som ropar ut ett bortglömt exemplar under sin tillställning i London den 5 september.

Nu är det ju inte vilken Niva som helst utan ett exemplar som ställde upp i rallytävlingen Paris-Dakar 1981, alltså tredje upplagan av loppet som i dag går under namnet Dakarrallyt.

Bilen kördes av François Jeanson och hans son och var en av de 111, av 170 startande, som inte kom i mål. Modellen kördes dock av fler i startfältet och bäst gick det för landsmannen Jean-Claude Briavoine som körde in på tredje plats.

LÄS MER: Spektakulära bilar som är eller har varit till salu

Foto: Dirk de Jager

Bilen på bilderna här preparerades med med huv, dörrar och bagagelucka i plast, större bränsletank, förstärkta stötfångare, extraljus och kraftigare fjädring.

Bilen blev kvar i familjen men köptes loss 2009 och har som synes behållits i originalskick. Med bilen följer papper, artiklar och fotografier från loppet.

RM Sotheby’s räknar med att bilen går för mellan 50 000 och 75 000 pund vilket motsvarar 592 000 till 888 000 kronor.