Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080806-beg-toyota-prius080806-beg-toyota-prius080806-beg-toyota-prius
080806-beg-toyota-prius Foto: Toyota / Wieck / © 2007 Toyota Motor North Americ

Begagnad Toyota Prius dyrare än ny

På andra sidan Atlanten vet Prius-hysterin inga gränser. Det verkar som att precis alla ska ha en Prius. Efterfrågan är till och med så stor att priset för en lätt begagnad Prius är i genomsnitt högre än för en helt ny.

Här i Sverige har vi ett ganska kyligt förhållande till Toyotas hybridbil Prius. Visst ser man allt fler på vägarna, men många är ändå medvetna om att det finns bättre miljöbilsalternativ. Prius är alltjämt en bil som kräver bensin och det finns miljöbilar som kan köras både snålare och miljövänligare. I USA är dock de flesta övertygade om att Toyota Prius är den bästa miljöbilen. Som en följd skjuter efterfrågan på bilen i taket. Bilarna hinner knappt rulla in hos återförsäljarna innan de säljs och väntetiden på en ny Prius blir allt längre. Toyota kämpar på för att kunna möta efterfrågan och har den senaste tiden byggt ett antal nya fabriker i Japan som ska förse bilarna med nickelmetall-batterier.

Den höga efterfrågan och bristen på bilar gör att det har börjat gå inflation på begagnatmarknaden. Priserna för begagnade Priusar har skjutit i höjden och är inte långt ifrån nypriset. En begagnad Prius kan till och med vara dyrare än en ny. En ny Prius av 2008 års modell säljs i genomsnitt för motsvarande 160 000 kronor, medan en lätt begagnad Prius av samma årsmodell med mindre än 2 000 mil på mätaren säljs i genomsnitt för 8 000 kronor mer. Även årsmodell 2007 står sig oförskämt bra på andrahandsmarknaden. En 07:a som gått omkring 8 000-9 000 mil kan gå för endast någon tusenlapp under nybilspriset.

Även om det är ett gott betyg att andrahandspriserna står sig bra grämer sig naturligtvis Toyota över den missade möjligheten att sälja fler bilar. Att inte kunna möta efterfrågan är ett misstag de inte tänker upprepa med nästa Prius. Den nya generationen som kommer till våren blir med all sannolikhet en succé även den, vilket Toyota är förberedda på. Produktionen av den nya modellen ska öka med 70 procent jämfört med den nuvarande och för första gången ska bilen byggas även i USA.

Läs mer