Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: SL
2 AV 2
Foto: Mattias Rabe

Begagnade bilar hett alternativ till buss

Runtom i Europa väljer färre och färre att åka kollektivt. Alternativet är en billig begagnad bil. Nu rasar miljörörelsen över utvecklingen och flera städer tvingas rädda sina buss- och tågbolag undan konkurs.

Coronapandemin får stor påverkan på trafiksituationen och klimatet i våra större städer. 

– Kollektivtrafiken är fantastisk här men med tanke på covic-19 och allt det så är det bättre att undvika den, säger Madridbon Robert Perez i en intervju med bilbranschtidningen Automotive News.

I stället för att åka buss eller tunnelbana har Perez precis köpt en snart 20 år gammal Seat Toledo. Han köpte bilen av en av flera nya begbilshandlare som etablerat sig i den spanska huvudstaden efter coronautbrottet.

Enligt en undersökning som nyhetsbyrån Reuters låtit göra har registreringarna av äldre begagnade bilar ökat och fler och fler söker på internet efter äldre bilar. En ansträngd ekonomi har gjort att färre vågar köpa en ny bil vilket ytterligare ökar efterfrågan på begagnat.

Bilindustrin håller tummarna

Det är svårt att gissa de långtgående konsekvenserna men bilindustrin hoppas att fler och fler upptäcker individuellt resande som alternativ till kollektivtrafiken. Bilindustrin kan då ta hand om de här resenärerna och förmå dem att köpa nytt eller använda bildelningstjänster.

I London är trenden lika tydlig som i Madrid. Efterfrågan på begagnade bilar har ökat och i vissa segment har priserna gått upp med 25 procent. Så gott som alla bilar under 40 000 kronor säljs väldigt snabbt.

Reuters undersökning visar att priserna stiger även i Frankrike, Tyskland, Spanien, Schweiz och Storbritannien. Störst är efterfrågan på de äldsta och billigaste bilarna, bilar som är äldre än 15 år. I länder som Belgien, Italien och Nederländerna har internetsökningarna på äldre bilar rusat efter sommaren.

En typ av bilar som däremot inte efterfrågas speciellt mycket är begagnade elbilar. Räckvidden anses för kort och det är också få som vill investera i någon form av laddbox till en äldre elbil.

Ute efter en begagnad bil? Vi har testat hundratals bilar med några eller flera år på nacken. Läs våra test av begagnade bilar genom klicka på bilden.

Klimatet och säkerheten drabbas

Att vi ser fler och fler äldre bilar på vägarna betyder stora problem för de som vill sänka klimatavtrycket från transportsektorn. Äldre bilar är också mindre säkra än nyare vilket kan betyda fler olyckor och fler skadade under de kommande åren.

Flera buss- och tågbolag har fått problem då färre och färre vägar åka kollektivt. I Spanien föll antalet resande i kollektivtrafiken med 92 procent under april månad jämfört med samma månad ett år tidigare. I september var siffran 44 procent färre resande. Flera andra länder i Europa och flera storstäder kan redovisa motsvarande minskning av antalet resenärer och bland andra Tyskland och Frankrike har tvingats ge resebolagen ekonomiskt stöd.

Organisationen Greenpeace har slagit larm och menar att länderna i Europa måste göra allt de kan för att begränsa trafiken och att fler äldre bilar på vägarna är ett större hot mot klimatet än trenden att vi köper större och större bilar som kräver mer och mer energi.