Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090311-begbilsförs-minskar
090311-begbilsförs-minskar
090311-begbilsförs-minskar
090311-begbilsförs-minskar

Begbilsförsäljningen fortsätter att rasa

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska kraftigt. I februari minskade antalet sålda begbilar med 13 procent. Till följd av detta har även begpriserna rasat på bara några månader. För den som har råd kan det vara fyndläge.

 Antalet begagnade bilar som byter ägare blir allt färre. I februari sjönk  antalet sålda begagnade bilar till privatpersoner med 13 procent. Räknat i antal bilar blir det 10 232 färre bilar, enligt siffror från biltestföretaget Bilcert. Den långvariga stiltjen på begagnatmarknaden ser alltså ut att fortsätta. Förra året minskade försäljningen med dryga åtta procent jämfört med 2007. När försäljningen för 2009 års första två månader har sammanställts kan det konstateras att det är långt kvar tills det vänder.

  – Möjligtvis har begagnatmarknaden stabiliserat sig på en lägre nivå nu, men vi får se när alla lagda varsel blir till riktiga uppsägningar. Det kan påverka i negativ riktning på det lokala planet. Bilhandlare på orter där det sker stora uppsägningar tror jag kan få det jobbigt, säger Fredrik Grundsell, vd på biltestföretaget BilCert.

Men det är inte bara dystra miner på begagnatmarknaden. För den som står i grepp att köpa en begagnad bil ser det bättre ut än på länge. Enligt prisuppgifter från Autodata och Motorbranschens riksförbund (MRF) har priserna på begagnade bilar fallit med mer än 9 procent sedan i december 2008. Prisraset är det största på många år och enligt Tomas Ulander, bilhandelsansvarig på MRF det värsta sedan mitten på 1990-talet. Tomas Ulander tror dock inte att prisraset kommer att fortsätta i samma takt.

– Det känns som att priserna planar ut och vi kan nog inte förvänta oss någon fortsatt stor prissänkning framöver.

Läs mer