Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bekräftat att Aston Martins suv börjar byggas 2019

Tidigare har det spekulerats i att Aston Martins lyxsuv ska dyka upp 2019. Nu är det bekräftat. I ett pressmeddelande skriver det brittiska märket att högbygget ska börja produceras under slutet av nästa år.

Pressmeddelandet handlar egentligen om Aston Martins nya fabrik i St Athan i Wales vars lokaler man just nu håller på och gör i ordning. Fabriken i St Athan huserar nämligen i tre gamla, av försvarsministeriet tidigare ägda, hangarer och därför har viss ombyggnation krävts för att anpassa lokalerna för bilproduktion.

Nu har man dock kommit en bit på vägen och nyligen avslutades fas två av tre (hur det såg ut när Aston Martin invigde lokalerna kan du se här). Tanken är att produktionen ska komma igång redan nästa år.

Och en av modellerna som kommer att byggas i St Athan är Aston Martins lyxsuv som spås få namnet Varekai (romerska för ”vart som helst”). Det väljer man att framhålla i pressmeddelandet. I och för sig har vi vetat om just det sedan tidigare, men nu får vi även bekräftat att suven kommer att börja byggas sent nästa år. Tidigare har produktionsstarten varit lite oklar.

Foto: Asston Martin

Varekai väntas hur som helst komma med en rad olika motoralternativ, bland annat med V8:or och V12:or från AMG. Något helelektriskt alternativ blir det dock inte tal om, vilket vi skrivit om tidigare.

Hur lyxsuven kommer att se ut kan vi bara gissa, Aston Martin har nämligen varit väldigt sparsmakade både vad gäller teaserbilder och testmulor.

Troligtvis kommer den färdiga produkten att ärva många drag från konceptbilen DBX som visades 2015.

Fabriken i St Athan blir Aston Martins tredje efter huvudbasen i Gaydon och anläggningen i Newport Pagnell. Sammanlagt kommer 750 personer att arbeta i fabriken varav 150 redan har anställts för att jobba med förberedelserna.