Bekräftat: Juke-R är världens snabbaste crossover

Nissan släpper ny film och officiella siffror på sportbilscrossovern Juke-R med dubbelturbomotor från GT-R på 485 hästkrafter.

Mixen av den mest hyllade och en av de mest kontroversiella bilarna i Nissans modellutbud har burit frukt i form av Nissan Juke-R, vilket varit känt sedan länge. Men vad som inte varit lika känt är officiella siffror om exakt hur snabb bilen faktiskt är. Vår reporter Erik Gustafsson som fått provköra den vittnar om att många av GT-R:s hästar är kvar även efter transplantationen ner i Juke, men testrundan gav inte tillfälle att använda Teknikens Världs testverktyg för att mäta acceleration och toppfart.

 Nu går i stället Nissan själva ut med informationen som visar att trots en viktökning från donatorbilen Juke 4WD M-CVT:s 1 425 kilo till Juke-R:s 1 806 kilo, har tiden 0-100 sjunkit med nästan fem sekunder – från 8,4 till 3,7 sekunder. Effektökningen är nästan lika extrem jämfört med standardbilens 190 hästkrafter och 240 newtonmeter, som i den trimmade bilen blivit 485 hästkrafter och 588 newtonmeter.

 Ny toppfart är 257 kilometer i timmen, vilket är ganska mycket under GT-R:s toppfart på 310 kilometer i timmen med motsvarande motoreffekt. Nuvarande GT-R har 530 hästkrafter, men 2008 års modell hade 480 hästkrafter och den gick alltså 53 kilometer i timmen fortare än Juke-R. Skillnaden i toppfart skyller Nissan på att Juke-R inte har samma slimmade kaross som GT-R. Juke-R har dessutom blivit 145 millimeter bredare än sin systerbil i originalutförande.

https://youtu.be/Y_BIAuT7bN4?width=575&height=353