Foto: Dmitry Panchenko

Bensin-, diesel- och hybridbilar på väg att förbjudas i Storbritannien

Inte bara bilar med bara förbränningsmotorer kan komma att bli förbjudas i Storbritannien 2040 utan även hybrider, enligt läcka.

Att Storbritannien är på väg att förbjuda bilar med enbart förbränningsmotorer har vi skrivit om tidigare. Förbudet är planerat till 2040 och nu har detaljer i ärendet läckt ut via Autocar.

Förbudet ingår i planen Road to Zero som har en budget på 2,7 miljarder pund, cirka 32,3 miljarder kronor, för att reducera avgasutsläpp i landet.

Till år 2040 kommer inte bara bilar med enbart bensin- eller dieselmotorer förbjudas utan även hybrider, dock inte laddhybrider som klarar en sträcka på motsvarande åtta mil med enbart eldrift.

I dag uppfyller bara en procent av de nya bilarna i Storbritannien kravet.

Mike Hawes, vd på branschorganisationen SMMT (Soceity of Motor Manufacturers and Traders), säger att biltillverkarna stöder regerings arbetet med att kapa utsläpp men är samtidigt bekymrad över läckan. Orealistiska mål och vilseledande information förvirrar konsumenterna och sätter käppar i hjulet för utvecklingen, hävdar han.

En talesman för Vauxhall är inne på samma spår och menar att konsumenterna måste få tydlig information inför sitt bilköp samt att beslut rörande avgaskrav måste följas upp av en fungerande infrastruktur. Märket jobbar med att erbjuda elektrifierade alternativ till alla sina modeller år 2025.

Samtidigt vill den brittiska transportstyrelsen, Department for Transport, inte kommentera läckan och menar att vare sig budget eller strategi är klar för Road to Zero.