Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock & Teknikens Värld

Bensin och diesel rekorddyr!

Priserna på bensin och diesel fortsätter att öka och med dagens höjning är nivåerna historiskt höga.

De senaste dagarna har världsmarknadspriserna på råolja sjunkit med några dollar per fat, det har dock inte hindrat de svenska drivmedelspriserna från att fortsätta sticka iväg åt andra hållet – uppåt.

I dag höjde oljebolagen på svenska marknaden priset på 95-oktanig bensin med 25 öre till 17,29 kronor per liter och priset på diesel med 10 öre till 18,57 kronor per liter. Priserna avser bemannade stationer (lokala avvikelser kan förekomma).
Aldrig förr har en liter av respektive drivmedel kostat så mycket i Sverige som i dag.

Tidigare toppnoteringen för bensin inträffade under 2019 då en liter som mest låg på 17,14 kronor per liter. Motsvarande för dieseln inträffade under 2018 då den som mest kostade 17,01 kronor per liter.
I tabellen nedan ser vi de senaste 13 årens prismässiga toppnoteringar.

TEST: Bensinbil, laddhybrid eller elbil 

Skatt, skatt, skatt och skatt

Skatt utgör en väldigt stor del av totala priset på bensin och diesel. För bensinen uppgår skatten, som utgörs av energiskatt, koldioxidskatt, moms samt skatt på momsen, till över 60 procent. För dieseln är skatteandelen en bra bit över 50 procent.

I tabellen ovan ser vi prisutvecklingen för bensin och diesel under åren 2009-2021 i linjediagramform. Varje notering avser det årets högsta prisnotering.

TEST: Små billiga elbilar 

Låga priser

Som lägst har priserna under perioden varit 10,08 kronor per liter för bensinen och 10,79 kronor för dieseln, båda registrerade under 2009. Sett till mer närtid kostade en liter bensin 12,28 kronor så sent som förra året. Samtidigt kostade dieseln 13,33 kronor per liter.

Räkna dock inte med att få se den typen av priser framöver, branschanalytiker spår nämligen att literpriser på 20 kronor och högre kan nås redan i år.

Uppdatering: Ännu en prishöjning

Under fredagen, dagen efter denna artikels publicering, höjdes priserna än mer. I dagsläget kostar en liter bensin 17,39 kronor och en liter diesel 18,72 kronor.