Bensin- och dieselbilar ökade mest i januari
Den nya fordonsskatten slog till på allvar i januari 2020 då färre köpte ny bil.
Därmed ser nybilsförsäljningen i januari 2021 oförskämt bra ut i jämförelse.
En intressant trend är att bensin- och dieselbilarna sålde bättre igen efter en nedgång under hösten 2020.
Plus 22,5 procent ser ut som en hälsosam återgång till en normal försäljning i bilhallarna. Men siffran för januari 2021 jämförs med en väldigt svag månad 2020, det som i sin tur var ett resultat av en väldig rusch i december 2019 och en anpassning till ett nytt skattesystem.
Under våren 2021 sker också en rad förändringar i beskattningen av nya bilar och tjänstebilar vilket påverkar försäljningen.
– Den kraftiga ökningen av registreringarna av elbilar och laddhybrider i slutet av förra året medförde att de laddbara bilarnas andel blev drygt 49 procent av nyregistreringarna i december. Andelen laddbara bilar har dock dämpats i januari och stannade på 33,5 procent jämfört med 30,7 procent ifjol, säger branschorganisationen Bil Swedens vice vd Jessica Alenius, i ett pressmeddelande.
Enligt Alenius är det osäkerhet runt beskattningen av laddhybrider som ligger bakom en minskad efterfrågan på laddhybrider.
Tre gånger fler dieselbilar
Under 2020 minskade andelen bensin- och dieseldrivna bilar kraftigt men i januari 2021 såldes det fler bensinbilar än laddhybrider och elbilar tillsammans. Det såldes också tre gånger så många dieselbilar som elbilar under samma månad. Enligt Bil Sweden riskerar intresset för laddbara bilar minska när beskattningen av dem blir högre.
Om personbilsbranschen visar bra siffror för januari 2021 så går det tyngre för de lätta lastbilarna. Försäljningen av lätta lastbilar är ett bra mått på hur småföretagen mår i Sverige och hur det går i framför allt tjänstesektorn.
Oroande trend
– För lätta lastbilar går det fortsatt trögt, trots att registreringarna ökade med 83 procent i januari jämfört med samma månad förra året. Under 2020 minskade nyregistreringarna av lätta lastbilar i Sverige mest i hela Europa, och minskningen uppgick till 42,4 procent att jämföra med genomsnittet i EU på -17,5 procent. Förklaringen till kräftgången för lätta lastbilar kan därför inte enbart hänföras till Coronakrisen, utan Bonus-malus-systemet bidrar starkt, säger Jessica Alenius.
– Vi är djupt oroade för konsekvenserna för lätta lastbilar av de ytterligare malus-skärpningar som träder i kraft den 1 april som höjer fordonsskatten ytterligare. Vi har påtalat vikten av att de bör särskiljas från personbilar vid revideringen av systemet, då de utför ett annat transportarbete. Dessutom har inte omställningen till elektrifiering kommit lika långt som för personbilar, vilket begränsar utbudet, fortsätter Alenius.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se