Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bensin- och dieselstölder för 27 miljoner per år

Smitningar från bensinmackar är ett stort problem, hela 46 000 fall sker varje år, enligt Sveriges Television. Och det är den organiserade brottsligheten som ligger bakom.

Drivmedelsstölder är ett stort problem för ägare av bensinmackar runt om i Sverige. Enligt uppgift till Sveriges Television ska hela 46 000 smitningar ske varje år, till ett värde av åtminstone 27 miljoner kronor. Och även om det totala antalet smitningar minskat, mycket till följd av bensinbranschens omstrukturering, de senaste åren så ökar volymen som stjäls vid varje enskild smitning.

Bakom detta står också allt oftare den organiserade brottsligheten. Och det är inte bara stulna bilar och bilar med stulna registreringsskyltar som tjuvtankar. Ligorna har både egna tankbilar och elektronisk utrustning som gör det möjligt att ta kontrollen över pumparna. Uppgifterna om vilka pumpar som är ”öppna” sprids via sms, så kan andra komma och tjuvtanka. Det förkommer också fall där tjuvarna helt enkelt borrar hål i cisternerna och stjäl drivmedel.

Enligt Sveriges Television är dock polisen en av de större ligorna på spåren. ”Vi vet vilka som står bakom och har tillgång till utrustningen”, säger Per Samuelsson, analytiker på Rikskriminalen, i ett uttalande till SVT. Dessutom vill bensinbolagen öka kameraövervakningen av obemannade stationer, främst vid cisternpåfyllningen och kringområden kring stationerna.