Bensinbilar dominerar under många år framöver
Världens största underleverantör till bilindustrin, Bosch, satsar hårt på utvecklingen av batteriteknik, men spår ändå att förbränningsmotorn, då främst bensinmotorn, kommer att dominera i ytterligare tjugo. Elbilen känns avlägsen.
I år förväntas det tillverkas 73 miljoner bilar i världen. Av dessa är endast ett fåtal tusen elbilar medan fem miljoner väntas vara drivna av alternativa bränslen där olika typer av etanolmotorer står för merparten. Dieselbilarna uppgår till 18 miljoner medan bensindrivna till hela 50 miljoner. Antalet hybridbilar väntas uppgå till modesta 650 000.
Om sju år, alltså 2015, räknar bilindustrin största underleverantör Bosch med att det tillverkas 94 miljoner bilar. Fördelningen då väntas se ut som följer:
• 350 000 elbilar
• 3 miljoner hybridbilar
• 12 miljoner bilar som drivs av alternativa bränslen
• 24 miljoner dieselbilar
• 55 miljoner bensinbilar
Anledningen till att andelen hybridbilar och framförallt elbilar inte spås vara större är den komplicerade utvecklingen av batterier. Trots Boschs stora investeringar i utvecklingen av morgondagens batteriteknik så tror företaget inte att vi kommer att få se något större genombrott under de kommande tio åren.
– Trots höga oljepriser, kommer förbränningsmotorn att förbli den dominerande tekniken under de kommande 20 åren, säger Wolf-Henning Schneider, chef på Boschs avdelning för bensinsystem, till Automotive News.
Många tror på litium-jonbatteriernas framtid, så även Bosch, men i dagsläget är batteritypen väldigt kostsam och livslängden på batterierna är alldeles för kort. Ansvarig för batteriutvecklingen hos Bosch, Joachim Fetzer, berättade nyligen för tyska VDI Nachrichten att tekniken i dag omöjliggör en önskad livslängd på tio år. Dagens teknik medför endast en livslängd på mellan två och tre år.
Litium-jonbatterierna är för känsliga för temperaturskillnader, dagens batterier av nämnd typ mår bäst vid en temperatur av 25 grader annars sjunker livslängden avsevärt. Med nya material i morgondagens generation batterier vill man få till batterier som klarar miljöer från minus 30 till plus 70 grader.
En annan vändning man vill få till är utvecklingskostnaderna. I dag kostar varje kWh nästan 10 000 kronor, en kostnad som inom det snaraste måste halveras och i framtiden förhoppningsvis hamnar under 3 000 kronor. Ett annat problem att få bukt med är att framställningen av batterierna kräver mer energi än vad batterierna kommer att kunna lagra. Joachim Fetzer hoppas att det förhållandet kan vändas under de närmaste tio till tolv åren.
Bosch har nyligen ingått samarbete med Samsung för att utveckla litium-jonbatteritekniken. Boschs investeringskostnader uppgår till 2,5 miljarder kronor. Ytterligare stora investeringar är också nödvändiga inom de närmaste fyra till fem åren.
Bosch försvarar sin investering med att jämföra utvecklingen av ABS-bromsar. Det tog många år och stora summor pengar innan tekniken tog fart och numera kan man inte tänka sig en bil utan systemet.
Någon gång nästa år tror Bosch att deras första individuella litium-jonbatterier kommer att stå färdiga och året därpå kommer de första litim-jonbatteripacken att finnas redo för leverans till först och främst hybriddrivna fordon.
Bilden ovan visar en insprutningsventil med delat spridningsmönster för bensinmotorer.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se