Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: DeltaMike

Bensinbilar förbi dieselbilar för första gången på tio år

Under den senaste tioårsperioden har dieselbilar dominerat i Sverige, men under 2018 hände något – bensinbilarna gick om.

I fjol registrerades 353 666 nya bilar i Sverige. En fin siffra trots att registreringarna sjönk som en sten från och med den 1 juli på grund av nya skattesystemet bonus-malus. Det dock uppseendeväckande under fjolåret var dock inte nya skatter och subventioner, inte heller att andelen elbilar nästan fördubblades till 2,0 procent, utan att bensinbilarna gick om dieselbilarna, både sett till antal och andel.

Alla år fram till och med 2008 var det bensinbilarna som var populärast i Sverige i och med en större andel av nybilsregistreringarna än dieselbilarna, men 2009 tog dieselbilarna över och under flera år på 2010-talet hade de dieseldrivna fordonens en särställning med en andel över 50 procent, ibland uppemot 70 procent.

Under 2017 hamnade dieselbilarna under 50-procentsgränsen men med en andel på 49,1 procent var dieselbilarna fortfarande dominerande. Bensinbilarna hade en andel på ”bara” 39,4 procent. Under 2018 vändes steken och dieselbilarna hamnade på ”låga” 37,9 procent medan bensinbilarna ökade till 46,9 procent. I antal räknat innebar det 133 900 dieselbilar mot 165 940 bensinbilar.

Bil Sweden förklarar utvecklingen beror på att utbudet av elbilar, laddhybrider och elhybrider har ökat, och visst ligger det en del sanning i det. Men granskar vi siffrorna elbilar, laddhybrider och elhybrider relativt sett har ökat marginellt, i stället handlar det snarare om förflyttningar på grund av bonus-malus samt att dieselbränslet under stora delar av andra halvan av 2018 låg betydligt högre i pris än bensinen. Under perioder skiljde det 1,20 kronor per liter, till dieselns nackdel. Denna prisutveckling har avstannat på sistone och i dag är dieseln ”bara” 30 öre dyrare än bensinen. För bara lite mer än ett år sedan var dieseln billigare än bensinen.

LÄS MER: Sveriges 170 populäraste bilmodeller