Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110324-bensinbolag vinst110324-bensinbolag vinst110324-bensinbolag vinst
110324-bensinbolag vinst

Bensinbolagen tjänar mer på bensinen

Bensinbolagen har i kraft av försämrad konkurrens ostört kunnat höja sina intäkter per liter såld bensin. På två år har bruttomarginalen ökat med drygt 75 procent, från 69 öre till 1 krona och 21 öre per såld liter.

Bensinpriset är en ständigt het potatis i vårt långa land. Inte minst för att bensinen är beskattad och att vi dessutom betalar moms på både bensinen och skatten. Detta anser många driver upp bensinpriserna till orimliga nivåer som gör bilande ohållbart för många hushåll.

Samtidigt har bensinen blivit allt mer otillgänglig i och med bensinmackarnas nedläggning i glesort och på landsbygd. Just detta med nedläggning av bensinmackar sägs vara en av de tyngsta bakomliggande faktorerna till att bensinbolagen i det tysta har höjt sina intäktsmarginaler kraftigt.

Bensinbolagens så kallade bruttomarginaler, det vill säga vad som blir kvar efter produktkostnad, skatt och moms, har sedan januari 2009 höjts från 0,69 kronor till 1,12 kronor i januari 2011. Det är en höjning med 62,3 procent. Detta visar en genomgång gjord av Dagens Industri baserad på siffror från Svenska Petroleum Institutet.

Men det tar inte slut där. Marginalerna har höjts sedan januari i år till 1,21 kronor per liter, det visar fortsatt statistikgenomgång av Dagens Industri.

Bensinbolagens intäkter per liter såld bensin har på drygt två år alltså ökat med 75,4 procent. Eller om man så vill – 8,0 procent de senaste två månaderna.

– Att marginalerna gått upp beror på att vi tidigare haft nivåer som inte var hållbara. Vi kommer från en situation med priskrig som gjorde att vi hade de lägsta marginalerna i Europa, säger OKQ8:s marknadschef Peter Tiberg till Dagens Industri.

– Nu börjar vi närma oss mer rimliga marginalnivåer om vi ska ha en livskraftig näring med bensinmackar i hela vårt avlånga land, fortsätter han.

Statoils informationsdirektör Helena Fornstedt pekar på att det tidigare, med de låga bruttomarginalerna, har varit olönsamt att bedriva bensinmackar och att det är därför som många har stängts.

– Intjäningen måste höjas för att rädda verksamheten, säger hon till Dagens Industri.

Men olönsamhet är inte riktigt hela sanningen. Konkurrensen har blivit mindre i Sverige de senaste tio åren. Inte för att 4 100 bensinmackar har blivit 2 900 stycken, utan för att flera bensinbolagsaktörer på marknaden har blivit uppköpta. Exempelvis har Statoil köpt upp konkurrenten Hydro samt större delen av Jet. Resterande del av Jet har finska St1 köpt upp. St1 har även köpt upp Shells svenska verksamhet. Konkurrensen gör sig med andra ord allt mindre påmind.

Bensinbolagen pratar alltså om tidigare tuffa tider med låga marginaler. Men ändå redovisades positiva resultat. Exempelvis Statoil som 2009 gjorde en vinst på 1,1 miljarder kronor.

På grund av att det säljs allt bränslesnålare bilar i Sverige har bensinförsäljningen minskat från 5,2 miljarder liter 2007 till 4,5 miljarder liter 2010. Under samma period lyckades ändå bensinbolagen öka sina intäkter med över en halv miljard kronor. 2010 uppgick bensinbolagens bruttomarginal, det vill säga intäkter efter produktkostnad, skatt och moms, till 4,7 miljarder kronor.

Men inte att förglömma:

Bensinpriset i dag (13,93 kronor per liter i skrivande stund) utgörs till 60 procent av bensinskatt, miljöskatt samt moms på bensinen och skatten. 8,31 kronor per liter går alltså till staten medan 5,62 kronor täcker övriga kostnader, bland annat bensinbolagens intäkter.

Läs mer