Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bensinen kan bli två kronor dyrare i sommar

På grund av det oroliga läget i Irak väntas högre råoljepriser vilket påverkar bensinpriset här hemma i Sverige. Upp till två kronor dyrare per liter kan det bli enligt experter på området.

Största delen är skatt och moms

Med dagens bensinpris på 14,88 kronor per liter utgör 8,43 kronor bensinskatt, miljöskatt och moms. Drygt 56 procent av priset är alltså skatter medan endast knappt 44 procent (6,45 kronor) är vad vi betalar för själva bensinen.

Ska du bila i sommar? Bered dig då på att din tur kan komma att kosta lite mer än beräknat. Det är oroligheterna i Irak som får din plånbok att bli tunnare än vanligt för varje mil du kör.

Den väpnade och jihadistiska sunnimuslimska gruppen ISIS, Islamiska staten i Irak och Syrien, vinner allt mer mark i Irak i sin kamp mot shiamuslimer. Det har lett till oroligheter som redan påverkat världsmarknadspriserna på råolja. I måndags låg priset per fat Brentolja under 109 dollar. I fredags var priset som högst strax under 114 dollar per fat, ett resultat av utvecklingen i Irak. Priset på råolja påverkar bensinpriset – även här i Sverige. De svenska bensinbolagen väntas redan i morgon, måndag, höja sina priser. Men det kan komma fler och betydligt högre prishöjningar.

Om ISIS, som har kopplingar till al-Qaida, rör sig söderut i Irak förändras situationen än mer. I södra delarna av landet finns nämligen 80-90 procent av Iraks oljeproduktion vilket också är en betydande del av världens oljeberoende. Skulle produktionen av olja i södra Irak störas kommer priserna att skjuta i höjden och bensinbolagen kommer att justera priserna på drivmedel därefter.

Oljeanalytiker som bland annat de stora dagstidningarna har varit i kontakt med tror att bensinpriset här i Sverige kan bli upp till två kronor dyrare. Då dagens literpris för 95-oktanig bensin är 14,88 kronor skulle en så kraftig höjning innebära att vi får betala närmare 17 kronor för varje liter.

Slår experternas tips in blir det nytt svenskt rekord i högt bensinpris. Vi har ännu inte nått över 16 kronor per liter då 15,93 kronor från mars och april 2012 fortfarande är toppnoteringen (bortsett från lokala avvikelser).