Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bensinmackar stänger när stölderna ökar

Ökande bensinstölder har lett till att många mackägare håller stängt nattetid. Branschorganisationen Svensk bensinhandel rekommenderar sina medlemmar att bryta strömmen till pumparna under nätterna.

Nyligen gick branschorganisationen Svensk bensinhandel ut med en rekommendation till sina 1 400 medlemmar. Mackägarna uppmanas att bryta strömmen till sina pumpar under nätterna på de stationer som är obemannade. Detta eftersom antalet bensinstölder har ökat på senare tid. Nu vill Svensk bensinhandel att bensinstölderna ska stoppas.

– Det handlar om ganska stora belopp. Man stjäl inte bara till sin egen bil utan man har ofta större behållare med sig eller tar dit flera bilar, säger Ingvar Persson, vd för Svensk bensinhandel till TT.

Mackägarna vet inte riktigt hur stölderna går till. Pumparna bryts upp och någon form av dosa kopplas in för att manipulera bränslepumpen. Det finns teknisk utrustning som skulle kunna sätta stopp för stölderna, men långt ifrån alla stationer har installerat utrustningen. Svensk bensinhandel vill nu att oljebolagen tar sitt ansvar och ser till att larmen monteras.

– Då kan de ha öppet nattetid. Absolut vill vi det, det är viktigt ur servicesynpunkt i synnerhet när det är långt mellan mackarna så att det inte finns några nattöppna i närheten, säger Ingvar Persson till TT.

På glesbygden vållar de nattstängda mackarna stora problem. I kombination med den så kallade mackdöden kan det bli svårt att få tag i soppa till sin bil. Folkpartiet meddelar dock att man vill få stopp på mackdöden genom att riva upp det sista steget av den så kallade pumplagen som tvingar ägare av mindre bensinstationer att även sälja förnybara drivmedel. Enligt Folkpartiet har det blivit så dyrt med nya pumpar att många mindre mackar tvingas stänga för att de inte har råd.

Läs mer