Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080516-bensinpris-dubbelt
080516-bensinpris-dubbelt
080516-bensinpris-dubbelt
080516-bensinpris-dubbelt

Bensinpriset måste dubblas

Det svenska bensinpriset måste fördubblas om Sveriges utsläpp av koldioxid ska, minska. Om målet är att minska vägtrafikens utsläpp med 20 procent till 2020 måste bensinpriset redan i dag höjas till 27 kronor per liter.

Det kontroversiella förslaget kommer från SIKA, Statens institut för kommunikationsanalys, som har beräknat vad som skulle krävas för att sänka koldioxidutsläppen från trafiken. I en ny rapport lägger de fram resultat som visar att koldioxidskatten måste höjas rejält för att svenskarna ska köra mindre bil.

För att om två år stabilisera koldioxidutsläppen till 1990 års nivåer krävs ett bensinpris på 16 kronor litern. Om målet i stället är att till år 2020 ha sänkt vägtrafikens utsläpp med 20 procent i förhållande till 1990 års nivå krävs ett bensinpris på hela 27,50 kronor per liter.

– De höga bensinprisnivåerna visar att det är kostsamt att åstadkomma föreslagna utsläppsminskningar i transportsektorn. Det kan därför vara samhällsekonomiskt mer effektivt att genomföra minskningar i andra sektorer, säger Krister Sandberg, analytiker på SIKA.

Resultaten i SIKA:s rapport får dock ett ljummet mottagande från Sveriges styrande. När Sveriges Radios Ekoredaktion frågar Miljöminister Andreas Carlgren vad han tycker om ett bensinpris på 27,50 kronor per liter får de som svar att det inte ens finns i hans tankevärld. I rapporten slår SIKA fast att man måste sätta in rejäla insatser för att minska bilåkandet. Miljöministern håller inte med.

– Det är där jag inte håller med, människor behöver kunna åka bil. Istället måste vi ha mycket starkare åtgärder när det gäller att se till att bilarna blir miljövänliga. Vi kommer också behöva lägga om en del av transportsystemen så att det blir tydligare att vi till exempel kan transportera gods på järnväg, säger Andreas Carlgren till Sveriges Radio – Ekot.

Läs mer