Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Teknikens Värld

Bensinpriset närmar sig dieselpriset

Priserna på drivmedel fortsätter att öka och nu är det framför allt bensinen som blir dyrare, så pass av avståndet till dieseln, sett till kronor och öre, har minskat.

I dag kostar en liter 95-oktanig E10-bensin i Sverige vid en bemannad station 18,29 kronor. Aldrig förr har detta drivmedel kostat så mycket för svenskarna som nu. Sedan vi senast skrev om rekordhöga drivmedelspriser, för bara några veckor sedan, har bensinen blivit exakt en krona dyrare per liter.

Dieselpriset är fortfarande högt, men inte lika högt som för drygt tre veckor sedan då det låg på 19,37 kronor per liter. I dag kostar dieseln 19,32 kronor per liter, 75 öre mer än då vi senast belyste det höga priset (under samma period har bensinen alltså blivit 100 öre dyrare).

Bensinpris i Sverige och grannländerna

Priserna avser 95-oktanig E10, bortsett från Norge där priset avser 95-oktanig E5-bensin.

 

• Tyskland 17,28 kr/l.

• Danmark 18,13 kr/l.

• Sverige 18,29 kr/l.

• Norge 19,24 kr/l.

 

Källor: Aral, OKQ8 Sverige, Q8 Danmark och Circle K Norge. Alla priser utom det norska är dagsfärska (11 nov 2021). Norskt pris är från gårdagen (10 nov 2021).

Det betyder att bensinen prismässigt har börjat närma sig diesel, om än i sakta mak. Avståndet mellan de båda är numera ”bara” 1,03 kronor. För tio dagar sedan var skillnaden 1,18 kronor, för två veckor sedan 1,28 kronor och för tre veckor sedan 1,53 kronor. Som störst var differens den 13 oktober då 1,63 kronor skilde de två drivmedlen åt.

Den stora skillnaden i pris mellan bensin och diesel inleddes i augusti i år och har legat kvar runt kronan eller betydligt mer under några månader.
Senast det var så stora skillnader i pris mellan bensin och diesel var i fjol våras. Som mest var differensen 1,70 kronor per liter, det var i slutet av mars 2020.

Vid inledningen av 2021 var skillnaden endast 18 öre, till bensinens fördel. Under en period i april var bensinen till och med dyrare än diesel, då rörde det sig om två till sju öre per liter.
För drygt ett år sedan var bensinen uppemot 45 öre dyrare än dieseln.

https://datawrapper.dwcdn.net/50muV/1/