Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Bensinpriset nu lägre än på flera år

Oenighet mellan oljeproducerande länder, coronavirus och börsvärden som rasar. Det är anledningen till att bensin och diesel nu är billigare än på flera år.

De senaste fem dagarna har priset på bensin och diesel sänkts fyra gånger. I slutet på förra veckan kostade en liter 95-oktanig bensin 14,93 kronor och en liter diesel 15,43 kronor. Betydligt mindre än vad de båda drivmedlen kostade den 1 januari i år då bensinen låg på 16,03 kronor per liter och dieseln på 16,58 kronor per liter.

Just nu råder ett priskrig mellan oljeproducerande länder (OPEC mot Ryssland) där Saudiarabien skruvade upp produktionen och dumpade priserna, vilket märktes på priserna vid drivmedelspumparna här i Sverige redan i måndags.

Till det kommer spridningen av coronaviruset som har fått världens börser att störtdyka på ett sätt som inte skådats sedan 1990-talet.

Brentoljan, det vill säga oljan som utvinns i Nordsjön, ligger för tillfället på 37 dollar per fat, knappt två dollar högre än i måndags. Den amerikanska WTI-oljan ligger på nästan 33,50 dollar per fat, cirka 1,50 dollar högre än i början av veckan.

Trots en liten återhämtning menar en del experter att priset kan rasa än mer. Vissa pratar om så låga siffror som under 20 dollar per fat. Det kan jämföras med 85 dollar per fat brentolja för bara knappt ett och ett halvt år sedan, i oktober 2018.

Spridningen av coronaviruset (COVID-19) världen över, som nu är klassat som en pandemi, har försatt världens marknader i mer eller mindre fritt fall. Oljepriset har följt efter, men påverkas även av det priskrig som råder mellan Saudiarabien och Ryssland. Foto: Creativeneko/Shutterstock

Dagens bensinpris, 13,63 kronor per liter, är det lägsta på nästan tre år. Vi måste blicka tillbaka till den 25 juni 2017 då vi hade ett lägre pris än i dag. Då kostade en liter 95-oktanig bensin 13,57 kronor.

För dieseln behöver vi inte bläddra tillbaka riktigt lika långt i kalendern för att hitta ett lägre literpris än i dag (14,63 kronor per liter). För nästan exakt två år sedan, den 18 mars 2018, kostade en liter diesel vid en bemannad drivmedelsstation 14,51 kronor per liter.

Bensinen är i dag 2,40 kronor billigare per liter än den 1 januari 2020, bensinpriset har alltså sjunkit med 15 procent. Motsvarande resa för dieseln är 1,95 kronor lägre pris jämfört med innevarande års inledande dag. Dieselpriset har alltså sjunkit med knappt 12 procent.

Direkt efter helgen sänktes priset på bensin med ytterligare 20 öre till 13,43 kronor per liter . Dieselpriset har lämnats orört.