Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bensinpriset nu över 17 kronor per liter

För första gången någonsin kostar en liter 95-oktanig bensin i Sverige över 17 kronor.

Riktpriset för en liter 95-oktanig bensin har höjts kraftigt de senaste månaderna. Höjningarna har inte gått obemärkt förbi, många svenskar tycker att måttet nu är rågat. På Facebook har gruppen Bensinupproret 2.0 på mycket kort tid vuxit från ingenting till över 550 000 medlemmar.

Den senaste höjningen (+15 öre) trädde i kraft tidigare i dag och för första gången är nu bensinpriset över 17 kronor. På bemannade drivmedelsstationer ligger det svenska riktpriset på 17,14 kronor per liter. Det betyder över en tusenlapp för att fylla en 60-literstank.

Av de dryga 17 kronorna det kostar vid pumpen är nästan tio kronor olika skatter så som energiskatt, koldioxidskatt och moms.

En liter diesel kostar på bemannad station numera 16,94 kronor sedan priset på denna bränsletyp även den höjts med 15 öre under dagen. Det är dock inte rekord, i höstas låg dieselpriset på över 17 kronor per liter.

LÄS MER: Så mycket kostar bensinen i övriga världen

Notera att det finns lokala prisavvikelser, så där just du tankar kan det vara billigare eller dyrare än ovan nämnda priser.