Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bensinpriset rekordhögt efter ny höjning

16 kronor och 26 öre. Så mycket kostar en liter 95-oktanig bensin i Sverige sedan de ledande bensinbolagen höjt riktpriset med tio öre tidigare i dag. Det rapporterar TT.

Det har skrivits mycket om de svenska drivmedelspriserna de senaste månaderna. Det började i mitten av maj då priset för 95-oktanig bensin i Sverige höjdes med tio öre till 15,96 kronor per liter vilket då innebar nytt rekord. Samtidigt höjdes priset på diesel till 15,86 kronor.

Två dagar senare sprängde både bensin- och dieselpriset 16-kronorsvallen (16,16 för bensin, 16,06 för diesel).

Sedan vände det snabbt ner igen. I slutet av maj var båda drivmedelspriserna än en gång under 16 kronor/litern-gränsen, och det skulle dröja till och med mitten av juli igen innan priserna på bensin och diesel höjdes till 15,96 kronor per liter respektive 15,81 kronor litern.

Läs mer: Så mycket kostade bensinen 1950-2018 i dagens penningvärde

Och nu har det alltså slagits nytt rekord igen – i alla fall för bensinen. Idag höjde de ledande bensinbolagen riktpriset för 95-oktanig bensin med tio öre till 16,26 litern. Det är tio öre högre än det förra rekordet.

Även diesel och etanolpriserna höjs. En liter diesel kostar idag 15,86 kronor litern (20 öre under rekordnivån från i maj), medans en liter etanol kostar 10,86 kronor litern (höjning med tio öre sedan senast).

Observera att riktpriserna ovan gäller för bemannade stationer.