080617-bensinstölder-ökar

Bensinpriset slår rekord – så även bensinstölderna

Under måndagen blev bensinen dyrare än vad den någonsin varit tidigare i Sverige. Nu rapporteras det att även bensinstölderna slår rekord. Nyligen greps en 35-årig göteborgare när han sög upp 500 liter bensin ur en cistern.

När bensinpriset stiger är det en naturlig följd att färre har råd att köra bil. Lika naturlig är följden att bensinen blir ett hett villebråd för skrupelfria individer som inte vill betala för sig. Det finns ett tydligt samband mellan ökande stölder och stigande priser. Det medger nu även de stora bensinbolagen, även om de är hemlighetsfulla med siffror med hänvisning till att det rör sig om affärshemligheter.

– Stölderna handlar om några miljoner om året. Det har absolut blivit värre med stigande priser. Det handlar om mer pengar och det betyder också mer för den enskilde bilisten som kanske tar chansen att smita från betalningen, säger Göran Lindblå, OK/Q8.

Stölderna handlar dock inte bara om så kallade smitningsstölder. Det blir även vanligare med planerade, storskaliga stölder. I helgen greps till exempel en 35-årig göteborgare på bar gärning när han sög upp 500 liter bensin ur en cistern hos Bilia, rapporterar Göteborgs-Posten. Enligt uppgifterna hade mannen placerat en 850 liters plasttank på ett hyrsläp. Med en batteridriven pump hann mannen pumpa över 500 liter bensin innan han greps av polisen.

De flesta bensinstölder görs dock av bilister som tankar bilen och sedan kör därifrån utan att betala. Enligt Robert Dimmlich, säkerhetsansvarig på Svensk Bensinhandel, begås en tredjedel av dessa stölder av vanliga bilister som helt enkelt tar chansen att smita från betalningen. De övriga fallen handlar om mer planerad eller organiserad brottslighet med stulna eller falska skyltar.

– Vi har ingen exakt statistik på hur mycket bensin som stjäls och bensinbolagens siffror är konfidentiella. Men vi gör enkäter med jämna mellanrum. De visar att det stjäls bensin för 50 miljoner kronor om året. För den enskilde handlaren har stölderna stor betydelse. Det är handlaren, inte bensinbolagen, som står för kostnaden. Handlarens marginal på bensinen är inte mer än drygt en procent. Det betyder att om en enda bilist smiter från betalningen så går hela dagsförtjänsten förlorad, säger Robert Dimmlich till Göteborgs-Posten.

Läs mer