080603-bensinskat-höjs-ej

Bensinskatten ska inte höjas mer

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger nej till fler höjningar av bensinskatten. Reinfeldt tror att det skulle kunna slå tillbaka mot klimatarbetet och att det därför är både omöjligt och onödigt.

Tidigare i våras föreslog klimatberedningen att skatten på drivmedel behövde höjas 70 öre per liter för att Sverige skulle kunna nå sina klimatmål. Innan klimatberedningen hade presenterat sitt förslag hade regeringen Reinfeldt höjt skatten vid årsskiftet, med högre bränslepriser som följd. Sedan dess har det gång på gång slagits prisrekord för både bensin och diesel. Men nu tycker Reinfeldt att det får räcka. Reinfeldt säger själv att det har börjat mullra i opinionen och att det är dags att lyssna.

– Jag tror att folk skulle vända sig emot oss om vi går vidare redan i höst. Jag känner mig mycket tveksam till att det i närtid behövs några ytterligare höjda koldioxidskatter, säger Reinfeldt till TT.

Därtill menar Reinfeldt att syftet med de höjda skatterna redan har nåtts. Omställningen mot alternativa drivmedel går i rasande takt. Miljöbilsförsäljningen fortsätter att slå rekord månad för månad. Nu senast i maj då 8 378 miljöbilar såldes, vilket är det högsta antalet någonsin för en enskild månad. Om man dessutom tar i beaktande att Sverige är världsetta i koldioxidbeskattning, känns ytterligare skattehöjningar än mer avlägsna. I Sverige betalar vi 100 euro i skatt för varje utsläppt ton koldioxid. EU-snittet ligger på 20 euro och i Japan är det noll. Men även om skatten inte ska höjas betyder inte det att bensin- och dieselpriserna inte kommer att öka. Oljepriset styr mest och än så länge syns ingen avmattning i prisökningen för det svarta guldet.

Läs mer