Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mazda 6 med spindlar i tanken
Mazda 6 med spindlar i tanken
Mazda 6 med spindlar i tanken
Mazda 6 med spindlar i tanken

Bensinsniffande spindlar jävlas med Mazda

Mazda 6 av årsmodell 2010 till och med 2012 har extra många spindelleder. Inte bara de två i framvagnen utan flertalet andra även i tanken. Det har nu lett till ytterligare en återkallelse.

I Nordamerika och Europa finns en spindel vid det latinska namnet Cheiracanthium mildei (engelskt namn är Northern yellow sac spider). Denna lilla krabat, som ser stor ut på bild men som vuxen blir mellan sju och tio millimeter lång, är förtjust i kolväten. När den känner doften av bensin kan den inte hejda sig utan springer till närmaste bil för att leta upp ventilationsslangen till bensintanken. Väl där slår den sig till ro och börjar väva sitt nät som till slut proppar igen ventilationshålet.

Mazda har nu drabbats av denna spindel. Det gäller Mazda 6 med 2,5-litersmotor med tillverkningsdatum mellan 14 september 2009 och 2 maj 2011. Spindeln är så förtjust i modellen att Mazda tvingas återkalla omkring 42000 exemplar av för åtgärd. Återkallelsen berör endast amerikanska Mazda-ägare och väl vid verkstadsbesöket omprogrammeras styrenheten som övervakar bensintanken och om en spindel upptäcks i ventilationsslangen byts denna ut inklusive backventil och tank.

När en spindel vävt tillräckligt med nät i ventilationsslangen kan övertryck bildas i bensintanken vilket kan leda till att denna spricker (tanken alltså, inte spindeln). Bensin kan då läcka ut och därmed ökar brandfaran. Inga allvarliga incidenter har rapporterats till följd av felet.

Det är inte första gången spindlar ger sig på Mazdas bilar. För några år sedan hade den japanska biltillverkaren liknande problem med spindlar som vävde nät i deras bilar.

Denna återkallelse kommer i samma veva som Mazda annonserat att de återkallar 88 000 bilar på grund av problem med i-Eloop.