Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bentley Bentayga Hybrid är här – kan köra fem mil på el

Det har snackats om den länge, Bentleys lyxsuv Bentayga som laddhybrid. Och nu är den här. W12:an har bytts ut mot en V6:a och en elmotor.

Modellen visas just nu på bilsalongen i Genève. Dock går den inte att beställa än. Bentayga Hybrid kommer att lanseras på ”utvalda marknader” under årets andra hälft.

Bentley kallar själva modellen för världens första lyxhybrid, och för märkets första steg mot full elektrifiering.

Bentayga Hybrids drivlina består av en V6 på 3,0 liter, en elmotor och ett tillhörande batteri. Tyvärr släpper Bentley inga siffror angående varken elmotorns styrka och batteriets storlek. Vi vet heller inte hur stark drivlinan är totalt sett i hästkrafter eller hur den påverkar innerutrymmena.

Det vi däremot vet är att nya Bentayga Hybrid ska kunna klara fem mil på bara el (enligt NEDC-testcykeln). CO2-utsläppen anges till 75 gram per kilometer. Batteriet ska kunna laddas på 7,5 timme om man laddar från ”ett vanligt vägguttag hemma”, enligt Bentley som inte specificerar ytterligare.

Exteriöra detaljer som särskiljer Bentayga Hybrid från vanliga Bentayga är få. Laddningsluckan sitter baktill på motsatt sida om tanklocket och Bentley-emblemen har fått en kopparfärg.

Interiört har funktionerna på förarplats gjorts om något för att passa den nya drivlinan. Bland annat har knappen för automatisk start-stopp bytts ut mot ett reglage som styr modellens hybridlägen, vilka är tre till antalet: EV Drive, Hybrid Mode och Hold Mode.Infotainmentskärmen kan numera visa information om hybriddrivlinans prestanda och konsumtion, och mätaren för motortemperatur har bytts ut mot en urtavla som visar batteriets status.För att maximera drivlinans effektivitet använder sig bilen av navigationsdata från satelliter för att räkna ut när elmotorn ska användas under varje specifik resa. Exempelvis kan bilen välja att spara batterikraft för stadskörning.Bentley erbjuder även ett antal smarta funktioner för den med smartphone. Bland annat har man tagit fram en speciell app som kan visa batteriets laddning, lista närmaste laddstationer, och som kan värma upp kupén inför resa.Vill man dessutom ladda med stil hemma kan man köpa till Power Dock charger – en väggmonterad laddstation designad av Philippe Starck (se övre bild).

https://youtu.be/sJ0sEEEjV-U