Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bentley Bentayga officiell – är som väntat oerhört lyxig

Efter fyra år av spekulationer och smytittar är Bentleys jättesuv Bentayga officiell och den är så klart jättelyxig och jättestor.

Bentley själva beskriver den som ”den mest kraftfulla, lyxigaste och mest exklusiva suven i världen”, och vi är beredda att tro dem. Jämfört med konceptbilen EXP 9 F som vi fick se på bilsalongen i Genève 2012 skiljer Bentayga sig dock en hel del, utseendet är mer likt det hos syskonmodellerna Continental GT och Flying Spur

 Bakom den välbekanta Bentley-grillen sitter en W12:a på 6,0 liter som tack vare dubbelturbo levererar 608 hästkrafter och 900 newtonmeter. Kraften skickas via en åttastegad automatlåda och fördelas till alla fyra hjul, 0-100 km/h ska avklaras på endast 4,1 sekunder, imponerande för en kluns på 2 422 kg. Toppfarten ska enligt Bentley vara hela 301 km/h vilket innebär att Bentayga faktiskt är den snabbaste suven i världen. Bentayga bygger liksom nya Audi Q7 på Volkswagens MLB-plattform och tack vare att Bentley har använt sig av mycket aluminium i konstruktionen säger sig Bentley ha sparat in 236 kg jämfört med om delarna skulle ha tillverkats i stål. Trots hög vikt och effektstark motor ska snittförbrukningen enligt Bentley ligga på cirka 1,28 liter per mil och 292 gram koldioxid per kilometer. 

 Interiören är som vi kan förvänta oss i en Bentley överdådigt lyxig. I standardutförande ryms fem personer, men kunder kan även få en tredje sätesrad som rymmer ytterligare två personer. För de som vill ha lyxsuven för sig själva kan dock välja ett tredje alternativ där baksätet ersätts av två separata fåtöljer med tillhörande fotstöd. Stolarna är fullt justerbara och erbjuder både värme och kyla samt massage, detta ingår även i de främre stolarna. Oavsett vilken säteskonfiguration kunderna väljer kan de dock njuta av en orgie av läder, trä och borstad metall. Tvådelat panoramaglastak är standard och den främre delen är öppningsbar. 

 För att kunna transportera sina passagerare bekvämt till destinationen är Bentayga utrustad med fyrvägs justerbar luftfjädring som manövreras via ett vred på mittkonsolen. För bättre terrängduglighet erbjuds även ett särskilt Off Road-paket med bland annat Hill Descent Control och 360-grader kamera. Som extrautrustning erbjuds en lång rad alternativ, däribland ett exklusivt 1 950-watts ljudsystem med surfplattor i baksätet. Samt ett mycket exklusivt piknickset som ryms i bagageutrymmet, eller vad sägs om en unik analog klocka från Breitling i instrumentpanelen. Bentayga kommer att börja säljas i början av nästa år men pris är ej fastställt ännu. Längre fram kommer även mer effektstarka Speed-versioner och hybridalternativ att lanseras.